v-a mai ramas un pic de timp, sa faceti si cozonaci? cu reteta , care urmeaza ,in mod precis, merge repede de tot si sint asa de buni!!! si de frumosi, o sa va convinga pozele!
Ingrediente: 1 kg de faina, 200 gr de zahar, doua pachetzele de drojdie uscata ( scrie pe pachet, ajunge la 500 gr faina , un pachet desigur ) 5,6 oua , zahar vanilat, un pic de rom, lapte, 125 gr unt topit.
Se despart albusurile de galbenusuri, se freaca bine de tot galbenusurile cu zaharul. Se ia faina, se pune drojdia, un pic de lapte caldut, se lasa citeva minute, nu prea mult, drojdia uscata creste oricum. Se adauga galbenusurile batute, se amesteca cu lapte caldut, pina iese un aluat nu prea tare, se adauga untul topit. La urma de tot se pot adauga si 100 gr stafide, amestecate usor cu aluatul. Se da la cuptor la 50 gr ( acoperit cu un prosop ) si se urmareste, cind creste, cam 30-40 minute. Aluatul ajunge pt. 3 tavi dreptunghiulare.
Se macina nuca, se bat albusurile bine de tot, se amesteca cu zahar ( dupa gust ), cu zahar vanilat, se pune un pic de rom. Se imparte aluatul in trei, se intinde usor cu facaletzul, se pune nuca si se ruleaza. Se da din nou la cuptor, sa mai creasca un pic, ( cam 30 minute dar urmariti, poate creste mai repede ) , se unge cu ou batut si se da la copt la 200 gr ( cca 50-60 minute )
Pofta buna! ( eu am pus la reteta mea un pic mai multa faina si mi-au iesit si doi cozonacei rotunzi , nu am schimbat insa cantitatea de drojdie, oua sau zahar, puneti eventual un pic mai mult zahar.)
15 comentarii:
dac-as avea masina de framantat aluat, as face si cozonac!dar asa, cu luca pe cap abia sper sa impatturesc corect sarmalele azi!iar magazinul yugoslav isi va face datoria si pentru cozonaci cu nuca si mac:-))
Ce minunat arata!
Mi-am notat reteta,o sa incerc sa fac pt. revelion,am tot ce trebuie,inclusiv timp!
Multam fain,si un an nou cu blogul plin!
@luminitza: asta e foarte adevarat si ceva am uitat cu adevarat sa scriu, daca nu ai masina de framintat ca a noastra, ajunge si un mixer, cu mina insa nu am framintat niciodata! succes la sarmale si pofta buna! pe bune, vezi ca exista o masina de facut sarmale in romania, viorica mi-a si cumparat una! cit despre cozonaci vorba ta, au sirbii si aici tot ce iti doresti, de la varza murata la porcarii!
@laura: sa incerci linistita, adica, e tare usor de facut. Am uitat insa sa scriu, ca eu am facut intotdeauna doar cu mixerul, cu mina niciodata! mai nou avem o masina de framintat, cu aia facem si piine si cozonac, ca piine nu cumparam de ex. Incercam pe cit posibil sa mincam sanatos, macar piinea sa fie fara tot felul de emulgatori, care o tin proaspata , de uiti de ea!!cred ca amestecatul acela a galbenusuiui cu zaharul ii face asa de pufosi!
@laura: am uitat esentialul, multumim de urari si voua tot binele din lume, sanatate si numai bucurii! noi facem revelionul la köln intr-un restaurant romanesc, am si primit de la organizatori aprobare sa fac poze! asta daca nu uit aparatul acasa!!!organizatoare este o buna prietena a noastra Gina Patrascu, cintareata de muzica usoara. Ea si sotul ei fac foarte multe pt.sufletul coloniei de romani din zona si e chiar zona cu foarte multi romani.
Frumosi si gustosi, imi imaginez !
Reteta mea este din Sanda Marin. Ceva mai mult zahar si mai multa grasime. Totdeauna framant cu mana. Nu-i mare lucru. Smecheria consta in faina si drojdie. Daca sunt bune, n-are ce sa nu iasa.
La sfarsit m-a invatat o prietena sa amestec galbenusuri cu zahar, (3-4 linguri la galbenus chiar mai mult)sa iasa o crema groasa pe care o aplic cu pensula (de ulei) pe cozonacul proaspt scos din cuptor, fiebinte. Face o galzura dulce, aromata.
Sarbatori fericite!
Din pacate, anul acesta nu voi fi cacasa de Revelion.... Va fi numai George cu Andrei si invitatii lui.
Frumoase si imbietoare poze!
Toata admiratia pentru toate gospodinele care stiu sa faca cozonac,mai ales cu mîna!Fac si eu mai rar,dar cu masina de facut paine,pe care o recomand sa nu lipseasca din nicio bucatarie.
Recunosc insa ca-mi plac mai mult cozonacii facuti de...altcineva,despre care stiu precis ce cozonaci grozavi stie sa faca.
@geomarz: cozonacii mei sint in mare concurenta cu ai tai, dar ma dau batuta, daca reteta e din sanda marin, imparateasa tuturor gospodinelor aterizate cu sau fara voia lor in bucatarie!!eu o am cred de la radauti , unde am stat 17 ani si mi-a placut, ca e usor de facut si mai ales, ca mi-a iesit de la prima incercare! drojdia uscata aici e asa de buna, ca nu exista riscul sa nu creasca aluatul.Ideea cu datul la sfirsit cu crema de galbenus e grozava, o incerc la prima ocazie. Pacat , ca nu esti de revelion acasa, totusi La multi ani cu sanatate si multe bucurii!
@viorica : pozele ca pozele dar eu sint incintata , ca sint chiar facuti de noi, au iesit frumosi si gustosi si mi-au mai poliert un pic imaginea la raducu, care continua sa sustina ca stiu sa fac doar Suppe Nr.1 , cea cu galuste si Suppe Nr. 2, cea cu perisoare! ptc. un cozonac frumos a ajuns la ei! de m-a si intrebat, daca e cumva deja Pasti! i-am explicat insa, ca acesti cozonaci se fac la orice sarbatoare!!
Uite in sfarsit o reteta cinstita, pas cu pas! Adica nu genul : pui faina cat cuprinde, sau pui zahar dupa gust apoi se da la cuptor (fara nr de minute, fara grade ale temperaturii de coacere fara nimic). Multumim mult, vom experimenta, mai ales ca imaginile sunt de-a dreptul imbietoare! Mmmm! :)
@mihai: sa iti spun un secret dar...sa nu spui la nimeni!! cozonacii i-a framintat Mircea, ce e drept cu masina de framintat dar atita se lauda cu contributia lui, de ai spune, ca el a inventat sau masina aia sau macar cozonacii!! asa ca e si treaba de barbat, apuca-te de treaba! si de pe acum pofta buna, ceva pot garanta, vor creste frumos si mai ales vor fi foarte gustosi!
Ah ce bine arată!
O stiu pe Gina Ptrascu,mi-a placut intodeauna cum cinta si chiar anul asta am vazut-o pe la t.v.
Imi place ca a ramas o modesta,nu am vazut la ea aere sau ifose de vedeta.
Sa petrece-ti bine,sa va bucurati de fiecare clipa!
La multi ani!
@sebastian: ca arata bine, nu ar fi mare lucru dar au fost si asa de buni! ca nu a mai ramas firimitura din ei si altii nu mai fac, ca... ii mincam!! dar daca ati veni la noi , facem!!! un compliment a fost din partea lui raducu, ca a luat un cozonac cu ei in concediul lor de schi in italia de data asta.Tu stii obiceiul lor, sa faca cite o masa la ... iarba verde , nu merge, deci la zapada alba!
@laura: gina e cu adevarat o fata de treaba, fara mofturi de vedeta, care face foarte multe ea si sotul ei pt. noi, romanii de aici. De fiecare data spune, ca revelion nu mai organizeaza si cum se apropie revelionul nu o lasa inima, sa nu organizeze! va doresc si voua un an nou cu sanatate si multe bucurii!
Trimiteți un comentariu