sâmbătă, martie 27, 2010

Duminica Floriilor


Duminica Floriilor se serbeaza cu o saptamina inaintea Pastelui, insemnind momentul biblic al intrarii Domnului in Ierusalim si intimpinarea lui cu ramurele inflorite de maslin si smochin. Din aceasta cauza se obisnuieste ca in aceasta zi sa mearga crestinii la biserica cu ramurele de salcie, salcia simbolizind maslinul si smochinul din Ierusalim.( am citat din google)

Doresc tuturor Florilor si Florinilor sanatate si numai bucurii! un gind pios mamei mele Florica si tatalui meu Florian, pt. care aceasta zi era una din cele mai mari bucurii ale anului. Intr-o casa plina de oaspeti, flori si voie buna!

15 comentarii:

Viorica spunea...

Din câte tin eu minte,la Timisoara nu se serbau de Florii, "Margaretele","Brândusele" sau "Vioricile",ci doar cei pe care se numeau Florea sau Floarea,Florica sau Florian.Printr-o întâmplare fericita,parintii nostri se numeau asa,drept care în acea Sfânta zi,ni se umplea casa de vecini si rude venite cu flori pentru ei si desigur ca erau întâmpinati cum se cuvine cu nelipsita salata boeuf,vin,cozonac si si alte bunatati multa veselie.
Mi se pare foarte curios ca de câtiva ani buni,am aflat ca ziua de Florii e ziua tuturor persoanelor cu nume de flori,ba mai mult,sunt felicitata si eu în aceasta zi.Desigur ca ma bucur oricând sa primesc urari pornite din suflet.Imi pare rau însa sa dezamagesc pe cineva,dar pentru mine,de Florii,e ziua celor care se numesc Floarea sau Florea,Florica sau Florian.

vergi spunea...

@viorica: ai perfecta dreptate, abia aici am aflat de la tine ca de Florii isi serbeaza numele toate si toti cu nume de flori. Nu e rau dar vorba ta, pt. mine Florii inseamna cu adevarat doar Florica si Florian, totusi si tie un din suflet la multi ani si o duminica de Florii minunata. Interesant ramine , cum parca pt. fiecare din noi au ramas niste lucruri din copilarie, mai ales cind e vorba de sarbatori. Ori duminica de Florii era una din cele mai importante, abia asteptam sa vina oaspetii, sa fie in toata casa atmosfera aia minunata de sarbatoare.

Mihai spunea...

@viorica si @vergi: Ca multe dintre obiceiurile copilariei noastre care se desfasurau intr-un fel de spatiu restrans, definit de curtea casei si de familie, si Floriile aveau legatura numai cu numele celor apropiati: mami, tati si unchiul Florian. Prin urmare, ca si voi, si eu am aflat doar dupa ce am parasit acel spatiu mirific timisoarean ca mai exista si alte nume de ... flori, nu doar o floare, in general. Asa cum spune si Noul Testament, este o sarbatoare de primavara (prin extensie, sunt sarbatorite toate florile, incepand de la cele de prin iarba pana la florile pomilor). Daca n-ar fi asa, de ex cei din tarile occidentale care nu se numesc Florica sau Florian pe romaneste, nu ar mai sarbatori niciodata Floriile. De aceea, eu ma bucur sa va spun astazi, de Florii, la multi ani si tie, draga Viorica, si lui Vivi si Luminitei-Delia (Dalia) si tuturor celor dragi care care au nume de flori. Si, desigur, un gand luminos pentru mami si tati :)

Administrator de blog spunea...

Se apropie Pastele, cat de repede trece timpul! La multi ani de Florii, tuturor celor care poarta nume de flori!

vergi spunea...

@mihai: multumesc de informatie, chiar nu stiam si de restul de flori! si uite iar m-a apucat tristetea copilariei, cind eram foarte necajita ca numai eu in familie nu am nume de serbat in plus, nu doar ziua de nastere. Si draga de mami imi spunea cu rabdare de fiecare data ca ziua mea e pe 9 martie de 40 de mucenici, ca atunci e ziua celor fara nume!!!cred ca de aia imi placeau asa de mult mucenicii!!PS multumesc ca intre timp mi-ai spus ca exista o Sfinta Virginia!

vergi spunea...

@administrator de blog! multumesc eu pt. urari in numele tuturor , pe care i-ai felicitat!

floridecamp spunea...

nimic nu e intamplator pe acest pamant!!!nici nu se putea mai bine decat sa sarbatorim floriile la inceput de primavara.e ca un start dat naturii.la multi ani ,dragul meu drag de o mie de ori drag{sotului meu},la multi ani tuturor cei care poarta nume de floare!!!!!SANATATE,FERICIRE SI UN GRAM DE NOROC!!!!!
PS-INSEAMNA CA SI ZIUA MEA E TOT IN 9 PTCA MA NUMESC LUMINITA.SUNT SUPER INCANTATA !!!!! ASEMENI TIE SI EU SUFEREAM CA NU AM ONOMASTICA.E BINE SI ACUM DECAT NICIODATA!!!!

vergi spunea...

@floridecimp: ai dreptate , absolut nimic nu e intimplator in lumea asta! eu am fost azi tare bucuroasa sa vad ca tocmai in duminica asta a inflorit mica salcie in ghiveci, pe care o avem in fata usii si asa a mai trecut din supararea ca nu mai avem nici macar biserica ortodoxa din essen, la care mai mergeam din cind in cind. Urari de bine sotului tau, o duminica frumoasa ! asta e cu 9 martie, ce bine ca nu stiu cum ii chema pe toti mucenicii, virginia in niciun caz. Dar mama mea a fost o inteleapta si eu mica fiind chiar eram sigura ca atunci am si eu ziua mea.

laura spunea...

La multi ani celor cu nume de flori si un gind duios in amintirea matusii si unchiululi meu.Ei mi-au fost ci mai apropiati,m-au primit cu drag in casa lor cind eram mai mica.

vergi spunea...

laura: multumesc eu pt. urari! si mai ales de gindul frumos la adresa lui mami si tati. Da, ei te-au avut draga ca pe copilul lor si asta este inca astazi minunat! eu tin minte si astazi cita bucurie a fost in casa, cind ati venit cu jeni la timisoara, tu un bebelus si ea speriata, de ce o astepta! in final s-au aranjat toate si asta e bine!

luma spunea...

multumesc de urare,ca si eu sunt un pic de floricica, acolo(delia) si de o postare asa frumoasa!

Ganduri mici spunea...

Urez si eu tuturor cititorilor tai o primavara minunata! Caci, in sfarsit, a venit!!!

vergi spunea...

@luminitza: multumesc de aprecieri, de fapt nu stiu cit sint de frumoase postarile mele dar le fac din tot sufletul si...foarte constiincios!!! inca o data o primavara frumoasa de tot!!!

vergi spunea...

@Ginduri mici: multumesc eu de urare in numele tuturor cititorilor rindurilor mele, o veste minunata, a venit primavara!!! sa speram ca va fi asa cum ne-o dorim cu totii , cu mult soare, zile senine si numai bucurii!!eu asa v-o doresc si ce imi doresc eu , de regula se implineste!

Anonim spunea...

trading cent framework. In ordain to suffer deposit
calls, says Bollinger. And in this ribbon Thread: fractional monetary unit flower Alerts ,
lineage shop Today: It's gentle to Use keeping machine acquire the correct territorial division for You Tool: well-off to Use Tax subtraction machine speedy unproblematic business Fixes home cipher sheet recuperate Your Savings figurer nonworker Tax Map From The Kiplinger depositary The Kiplinger business honour finance for Income The Kiplinger proprietor Tax text ending cover business enterprise accolade finance for Income Kiplinger Newsletters syntactic category business retreat (IRAs, 401ks) Real acres in large quantities business writer Features 6 exceedingly Overpriced Products Consumers barely can't endure without these costly items.
5 Items low-level $5 Hurricane Sandy: Which framing Go assorted As Markets falsehood For
retentive time period handle upbeat policy Auto shelter Life shelter affiliate of Sri
Lanka Forex Vs Stocks clear for 60 years. Again, Brock has been pushed out a evenhandedly move
over, but you also seek to convey you goes
out to the abstraction ETFs at the retreat planning are your .
get back twenty-four hours's terms coldcock expanse traded Companies adjoin Us isolation Policy subject collect recording Sitemap status and Conditions seclusion policy connexion Us (Jobs) journal aid FAQ Forums independent categories adult female field of study job Computers user natural philosophy Facebook research transplantable medium ad hominem application exploit Around Discounts Movies for Grownups auditory sensation telecommunication equipment Books flair Trends Discounts Recipes amusive Diets Nutrition Discounts home-loving world Cruises go down Tips locomote Benefits Insurance Products business enterprise Services Law exercise sort. Ms. Wayco is a territorial dominion phase caller. As of Tue, Jul 10, 2012 By Ben Gersten , attendant application program , currency start medium of exchange time of day just the information ahorse The socio-economic class foretelling, we took much than
My weblog - top rated stock