sâmbătă, iunie 06, 2009

Case, oameni, perdele











Aceasta este bucataria mea. Bucataria mea are niste perdele mici de tot! mi-e drag sa ma uit tot timpul pe geam afara. La casele vecinilor mei , toate cu perdele mici ca si ale mele! mai toti , care vin la noi din Romania, sint ingroziti. De ce nu pui o perdea ca lumea? te vede lumea! nu stiu , daca lumea ma vede, eu ma bucur sa vad lumea, care trece pe strada, sa ne facem semne, sa ma uit la cum mai cresc florile vecinilor! acum foarte multi ani am vazut pt. prima data in Olanda case fara perdele si am fost cumva uimita. Cred ca eram unica pe strada uimita de treaba asta! casa fiului meu nu are nicio perdea. Nici scurte, nici lungi, e mai toata din sticla. Si nu cred ca i-ar da cuiva in gind, sa se opreasca pe strada, sa priveasca in casa lor. Noi sintem din pacate generatia perdelolor, a camuflajelor, cum se lasa seara in copilaria noastra, primul lucru se punea cite ceva in fata geamurilor! si parca imi era ciuda si atunci, de ce deodata sa nu mai existe lumea din jur pt. noi? dar asta a fost dupa razboi, parintii nostri purtau inca in suflet teama vreunui bombardament. Acum insa? ma mai gindesc ca noi romanii sintem prin definitie curiosi, sigur aruncam o privire si in ograda vecinului. Dar ce vedem, de ce sa ne ferim de vecinul din blocul de vizavi? astept raspunsul vostru. Cu sau fara perdele, ne ferim sau traim deschis. Ne ascundem serile? de cine? aveti vecini rai? e doar o obisnuinta? e un subiect marunt dar ma preocupa, poate ma ajutati.

16 comentarii:

mamica de Sebastian spunea...

Prima oara cind am venit in Suedia m-au impresiona geamurile ferestrele,cu perdele putine si cu lampi mici care luminau asa de frumos,de cald si de romantic.Toate geamurile pareau vi.Si cind mergeam la plimbare mai aruncam un ochi in casele oamenilor si imi placea ceea ce vad,camere cu gust si fara oameni,chiar ma intrebam oare nu-s acasa niciodat sau merge in 4 labe prin casa.
Si eu tot cu perdele putine sint adepta,acu chiar fara perdele nu,zici ca-i casa parasita sau pe post de mutare:)

Imi place mult casuta voastra si geamurile de la bucatarie,eu din pacate nu pot sa pun perdele frumoasa ca nu am geamuri si sala de mese cu sufrageria e una si aceeasi..

Medeea76 spunea...

Da, e frumos sa te uiti la casele ca de poveste... La noi au insa ce vedea curiosii seara (da, am renuntat chiar si la sosete, si nu numai), asa ca prefer varianta roletelor. Ziua insa ferestrele sunt golase complet, Robert a renuntat de tot la perdeaua lui, iar eu o trag pe cea din dormitor numai seara, caci oricum nu se vede de afara, insa imi creaza o stare tare placuta (cati barbati ar accepta o perdea roz in dormitor?)

vergi spunea...

@mamica de sebastian: multumesc pt. ce ai scris, suedia sta pe lista mea dar inca nu am ajuns. Merge doar mircea la pescuit. Imi inchipui ca e o tara frumoasa de tot si calda ca tot nordul!! calda la suflet desigur! acum cu perdelele eu zic ca e asa, o camera modern aranjata cu pereti de sticla e parca facuta sa nu aiba perdele. O camera de zi cu mobila stil, argintarie si portelan plinge dupa perdele. O bucatarie insa indiferent de stil zic eu, se cere fara perdele. Mai se uita gospodina intre doua oale in care invirte si la ce mai fac vecinii!

vergi spunea...

@medeea: bine ai revenit, iti simteam lipsa. Ai dreptate cu perdelele roz dar ma gindesc ca de regula barbatii vad asa de putin!!!peste zi stau si la noi si la camera de zi perdelele date la o parte, mi-ar parea rau sa nu o fac, sa nu vad gradina. Din pacate in romania lumea e foarte curioasa, e in stare sa se catere pe zid , doar sa vada ce mai fac cei din casa.Dar ai spus bine legat de dormitor. Acolo imi trebuie intuneric de tot, ca sa pot dormi, asa ca avem perdele, jaluzele. Spre disperarea lui mircea, care are nevoie de lumina si noaptea.

Anonim spunea...

singura camera unde avem perdele albe transparente e dormitorul lui luca. in rest avem geamuri termopane imense FARA perdele, nici lungi, nici scurte.deloc!societatea de aici nu le impune, din fericire!

viorica spunea...

Acum cateva luni,intr-o dimineata mi-a venit nastrusnica idee sa renunt la perdele,drept care le-am dat jos pe toate,cu gandul ca seara "sa camuflez" doar cu jaluzelele verticale.Asa am si facut.Seara insa,cand m-am apropiat de geam "sa camuflez",uitandu-ma spre blocul vecin,am vazut un barbat stand la un geam mai indepartat,(cred ca in acel apartament era o petrecere),care imi facea semne"prietenesti",drept care m-am facut desigur ca nu-l vad,am camuflat geamul si dimineata mi-am pus perdelele inapoi.Deh!Asa e la noi...

vergi spunea...

@luminitza: o societate buna cea, care nu te obliga la nimic! ca pina la urma si fara restrictii face fiecare, ce crede ca e de cuviinta pt. binele lui! ca sa nu spun, ca cel putin o data pe an la noi perdelele devin o pedeapsa pt. Mircea. Ptc. el e cel, care la spalat le da jos, le pune inapoi si in afara de bucatarie sint in total 10!!asta insa nu e desigur un motiv sa renunti la perdele!

vergi spunea...

@viorica: ca sa pastram tonul de gluma, esti sigura ca la geamul alaturat nu era inca o femeie??? cine stie cui facea om semn!cu semnele astea eu am o experienta.Aveam o colega de facultate mai cu trecere la barbati si noi ne tot intrebam, de unde ii tot gaseste. Asa ca o data fiind noi ( eu si o alta colega ) la o cofetarie , a aparut si ea, si-a pescuit un individ, l-a adus la noi la masa. Noi curioase , cum il ataca!! m-am prins si ii faceam semne sub masa cu piciorul colegei, sa nu scape scena. Doar ca din momentul ala individul a avut ochi doar pt. mine, abia am scapat sa nu ma insoteasca acasa. Dupa care mi-a spus colega, ca ei nu ii facusem niciun semn!!!dar dincolo de gluma, e o adevarata pedeapsa sa ai doar vecini curiosi, cu ochii pe tine!

laura spunea...

Aici in state rar de tot vezi perdele la geamuri.Se poarta transparentele de tot felul si nu e rau.Sigur ca in Ro.ne-am obisnuit cu perdele care mai de care,si eu la vechea casa aveam perdele lungi,crete,draperii cit mai sofisticate.La casa noua am trecut la stilul american am transparente in functie de culoarea peretelui si chiar imi place.Sint practice si frumoase.Chiar nu duc dorul perdelelor traditionale,insa imi place cind vad la altii.De ex. cum e la tine la bucatarie e tare dragut.In Germania cind am fost am vazut numai case faine,parca erau in competitie atit de frumoase erau.

vergi spunea...

@laura: transparentele sint tare dragute si asortatul la culoarea peretilor o idee perfecta, imbraca bine camera! cit despre casele de aici ma gindesc uneori cu haz si necaz ca in romania au incercat comunistii macar teoretic sa aduca egalitatea, sa uniformizeze lumea, si s-au straduit pina a aparut cea mai cumplita aristocratie din istorie, aristocratia proletara! aici nu s-a mai straduit nimeni si oamenii au mai toti case dragute si asta indiferent de statutul social. Vecinii nostri sint acum toti pensionari dar au lucrat la vremea lor majoritatea ca muncitori si ce case frumoase au!

laura spunea...

Ca ai adus vorba de comunism,doamne,l-am trait din plin si nu mi-e dor de acele vremuri nici o secunda.Poate de copilaria copilarie,cind nu stiam si nu realizam ce e viata,esenta ei, si ma jucam cu ce aveam stiind ca asta este,ca ai mei nu pot mai mult sau,ca in lumea mare sint copii care-si pot alege o jucarie din o mie!
Noi ne jucam cu ce aveam,putin,mult,divers sau nu,copilaria e unica,nu judeci, nu ai timp de sisteme.
Sigur ca mai priveam in ograda vecinilor,si eram amarita ca fetele lui Brinzei,vecinul nostru erau mai instarite,aveau de toate.
Esenta era de fapt in bucuria mea cind acele fete se jucau cu mine,cind imparteau jucariile cu mine si nu mai conta nimic.
O.K. am deviat putin,insa cred eu ca conteaza mult,atunci cind ai variante sa-ti pui amprenta in orice faci,si...dupa buget sa-ti satisfaci dorintele in viata de zi cu zi.Am vazut in timp,din pozele expuse ca ai o casa frumoasa,amenajata cu mult bun gust.Aici i9n America am avut ocazia sa vad case de mari bogatasi si recunosc ca sint extraordinare!

vergi spunea...

@laura: aici e punctul cel mai sensibil, care deosebeste germania de ex. de romania ! adica, casa noastra e frumoasa, aranjata pe gustul nostru. Dar nu e cu nimic mai frumoasa ca si casele prietenilor nostri , ale vecinilor. Se vede doar amprenta personala a fiecaruia din noi. In felul acesta s-a creat in mod automat o egalitate , desigur vazuta la un nivel de anume patura sociala. Ptc. ar fi absurd sa spun ca fiecare locuitor in germania are nivelul nostru. Dar o duce bine in felul lui si e multumit. Si isi aranjeaza si intr-un bloc de locuinte universul lui confortabil si mai ales frumos. Cred ca putina lume investeste asa de mult in flori, in frumos chiar daca nu o data la nivel de kitsch ca in germania.

Mihai spunea...

Interesant subiectul! Binenteles ca in Romania nu ai cum sa lasi ferestrele de la bloc fara o forma de a bloca accesul curiosilor, prin perdele, jaluzele sau transperante. Dar uite ca la voi deja nu mai e o problema. Eu cred ca depinde de felul in care ti-ai decorat interioarele. Daca e o optiune de sec.XXI, perdelele trebuie eliminate. Daca nu, dimpotriva :)
________________
Mihai a scris pe blogul lui Home - Paradisul inca albastru

vergi spunea...

@mihai: ai perfecta dreptate, exact asa gindesc si eu. Adica o perdea e legata de aranjamentul incaperii, la modern merge fara, la clasic musai perdea. Ce ma scoate insa pe mine din sarite este altceva. Aici , daca nu am chef nu pun perdele si probabilitatea ca mi se uita cineva in casa , e redusa de tot. Sigur exista si aici oameni bolnavi, care mai ales seara se uita in speranta ca surprind vreo scena mai...fara perdea! din pacate in romania exclus sa nu ai perdea. Dar din fericire exista mai nou acele jaluzele colorate, care imbraca bine camera si te feresc de ochii curiosilor.

Sebastian Cochinescu spunea...

Ai mare dreptate, cred că e o chestie specific românească să ne ascundem/baricadăm în casă...

vergi spunea...

@sebastian: chiar asa! dar tot nu inteleg , de ce ne ascundem! ce ni se vede? mobila? ca mincam? ca ne uitam la tv? ca sintem lejer imbracati? pe mine una ma oboseste, cum se face un pic intuneric, cum fuge viorica la geamuri, sa nu cumva sa ne vada cineva! eu abia astept sa imi vad vecinii, ne facem semne pe fereastra, se uita cu drag spre geamurile noastre, cind nu ne vad, dar sint sigura, ca nu vor sa ne spioneze!pur si simplu cauta apropiere!