luni, august 17, 2009

Galuste cu prune


se apropie cu sau fara voia noastra toamna. Toamna cu bucuriile ei , cu pietile pline de fructe, unul mai apetisant ca altul. Deci si cu prune, prune din acelea mici si dulci! cum in magazinele noastre e din punctul asta de vedere o toamna vesnica, am vazut azi prune si m-a dus gindul la galustele copilariei! reteta ,pe care o dau, e cum ar veni dupa ochi, imi apartine si am aplicat-o cu succes acum o ora.

Asadar , am fiert 8 cartofi mai mari, curatati ca pt. püre. I-am zdrobit bine si i-am dat la racit. Am spalat 8 prune, le-am scos simburul si le-am impartit in doua. Am pus la rumenit cca 250 gr de pesmet. Am pus in püreul racit un ou, un praf de sare si faina cit cuprinde, cit sa iasa un aluat nu prea virtos. Am rupt bucatele de aluat, le-am intins in palma , am pus jumatatea de pruna si le-am invirtit in palma, pina a luat forma de galusca. Bineinteles palmele trebuie mereu bagate in faina. Am pus la fiert o cratita destul de mare cu apa, cind a inceput sa clocoteasca , am bagat galustele. Cind s-au ridicat la suprafata, semnn ca sint fierte, le-am mai lasat citeva minute, apoi cu lingura de luat spuma de pe supa le-am scos pe rind si dat prin pesmet. Se maninca cu zahar deasupra, cu un pic de scortisoara, daca va place , sint bune si a doua zi fie reincalzite ,fie reci. Asta in functie de cit a fost de mare apetitul la terminarea lor. Va asigur eu ca va fi mare!!!! Pofta buna!!!

17 comentarii:

Anonim spunea...

wow,ce pofta mi-ai facut!
multumesc de reteta, viorica era cat pe ce sa-mi dea si ea reteta asta,dar nu apucasem sa o notez!
acum nu mai am incotro!trebuie s-o fac si pe-asta!

vergi spunea...

este cea mai simpla reteta , care exista! ma gindesc ca or fi si in carti de bucate dar eu asa fac si imi iese de minune, aluat nici prea moale, nici prea tare, prunele sint dulci acrisoare, ce mai ! de pe acum pofta buna!!!

genius spunea...

galusti cu prune, ce bucurie mi-ai facut cu reteta asta! si eu o fac periodic! reteta e data din generatie in generatie, asa ca e putin diferita, si bineinteles ca am mai modificat-o si eu: pun si unt in aluat, in loc de prune prefer magiunul de prune, negru din povesti... o minunatie!

viorica spunea...

Ce bine arata!!!M-ai nimerit la fix cu reteta asta,fiindca de ceva timp sunt obsedata de ideea de a face galuste cu prune,drept care in timp de 10 zile am facut de trei ori dupa retete diferite,dar din pacate tot niste"gloantze"au iesit,fapt care m-a facut tare nefericita.Daca nici dupa reteta asta nu-mi ies moi si pufoase "ca cele din copilaria noastra",n-am sa mai manânc galuste decat facute de tine.Apropo!De ce nu mi-ai facut galuste cand am fost la voi?

vergi spunea...

@genius: uite ca la treaba cu magiunul nu m-am gindit! ca mie mi se face din cind in cind dor si am chiar entuziasmul sa le fac dar nu am prune in casa! de tinut minte, am sa incerc chiar si cu magiun. Plus ceva ce am uitat sa mai adaug, daca ramine aluat , se fac asa niste bastonase, in timisoara li se spunea " putzishoare de ingeras", se fierb bineinteles, se dau prin pesmet, sint teribil de gustoase.

vergi spunea...

@viorica: mie imi place reteta asta, tocmai ptc. nu e dupa carti de bucate si dupa ochi iese perfect! imposibil sa nu iasa!! nu pune decit un ou, mai multe ar face aluatul vorba ta, glont!! de ce nu am facut, cind ai fost la noi? pai daca nu mi-ai spus? acum vezi, de ce e bine sa dai un raspuns, cind esti intrebat, ce ai mai minca, ce sa mai gatesc??? he, he nu au intrat ...prunele in sac, fac rindul viitor!

laura spunea...

Da,sint preferatele mele dar inca nu am apucat sa fac aici acasa.In schimb,am facut la Afro si au fost si pe placul prietenelor ei americance.Si eu le fac aprox. la fel,diferenta e ca nu pun ou.In rest, reteta e identica.
Incearca si fara ou,sint excelente!

vergi spunea...

@laura: m-am gindit si eu sa incerc fara ou, dar atunci, ce le leaga? imi era teama ca se sfarima la fiert. O sa incerc si fara ou, desi nu stiu , cind mai fac. De placut imi plac foarte tare dar iau prea mult timp, exact ce mie imi lipseste!sint convinsa ca au avut succes in america, e ceva nou si deosebit si unde pui ca foarte gustos! si sanatos!!

LAURA spunea...

Faina si cartoful se leaga bine fara ou dar,trebuie sa nimeresti aluatul,se simte la mina cind e nici prea-prea nici foarte-foarte,si trebuie lucrat repede cu el,si asa cum ai spus, sa ai prunele pregatite.Eu impart aluatul in doua,intind repede cu mina facind un sul lung din care tai bastonase, le turtesc cu mina direct pe planseta pun prunele pe fiecare apoi le rotunjesc in palma si le pun la fiert.

vergi spunea...

@laura: o sa incerc sa fac si eu la fel.

cornelia spunea...

Draga Gina, reteta mea: cumperi un paket cu galusti 1/2, 1/2 de la magazin si faci niste galuste cu prune nemaipomenite. Este adevarat ca galustile facute de minuta ta sunt mai bune. Pofta buna!!!!!
Cornelia

vergi spunea...

@cornelia: mai intii bun venit in lumea celor , care comenteaza postarile, ca de citit stiu, ca le citesti de mult! e totusi asa de odihnitor sa primesti si o confiramare scrisa, ca se citeste ce ai scris! ideea ta nu e rea, ramine doar sa ai , respectiv sa am demnitatea sa cumpar personal aluatul! dincolo de gluma insa am auzit ca e foarte gustos si o solutie in lumea asta nebuna, in care avem asa de putin timp! cu prima ocazie fac experienta. Dar in rest la munca putina ai un aluat curat cum ar veni , fara chimicale! te mai astept cu comentarii, asta a fost foarte dragut si am ris cu pofta!!!

Katja - stapana de Athos spunea...

Vreau sa-ti spun, draga Vergi, ca ai cucerit-o iremediabil pe o prietena de-a mea, care iti citeste blogul. De cand a vazut postul acesta, numai despre galusti cu prune imi vorbeste. A zis ca face tot posibilul, ca in una din zilele acestei saptamani, sa le faca. Si daca nu le face ea, in week-end stiu ce prepar! :) Mai ales ca si Sebi sta cu gandul la ele.

vergi spunea...

@katja: nici nu iti dai seama ce mare bucurie mi-ai facut! pe cuvint ca ies formidabil, sint asa de pufoase si de bune, ca...nu pot decit spune, prietena ta se pricepe!!!si e asa de usor de facut, doar ca intr-adevar fiind o reteta dupa ochi, trebuie si un pic de pricepere! mie imi reusesc de fiecare data, viorica facea dupa nu stiu ce reteta, dar ii ieseau tari ca piatra!

vergi spunea...

@catalina: PS bine ca stiu ce am pe lista la primul vostru drum la noi!

Emanuela spunea...

Se poate face si fara ou. Tocmai am incercat. :-) Momentan ma aflu in Londra si nu mi-a venit nici un chef sa ies afara pe ploaie asa ca de voie de nevoie am reusit sa le fac si fara ou. Un deliciu!

Anonim spunea...

http://lumerkoz.edu Hello good day http://rc8forum.com/members/Buy-Ezetimibe.aspx economically http://www.ecometro.com/Community/members/Buy-Amlodipine.aspx svensson intermixing http://soundcloud.com/zovirax senala huechuraba http://msdnbangladesh.net/members/Buy-Atacand/default.aspx punching spearheading http://malgorz.com/members/Buy-Isotretinoin.aspx fliers