luni, martie 16, 2009

Teama


eu lucrez de 15 ani intr-un cabinet stomatologic, asa ca aud in medie macar de 20 de ori pe zi, mi-e frica!! copii, femei, barbati , nu prea exista deosebire pe scaunul stomatologic. Asta mi-a dat azi gindul cu postarea despre teama. Nu cred ca exista om in lume , sa nu ii fie teama de ceva, dupa cum nu cred, ca indiferent despre ce ar fi vorba, la o analiza profunda exista intotdeauna un factor , care a determinat aceasta teama. In cazul stomatologului este de regula o experienta proasta in copilarie, un tratament chinuitor ! teama care duce nu o data la situatii paradoxale, cum am vazut ieri la noi la televizor, o tinara de 27 de ani cu proteza totala, doar ptc. de frica nu fusese de 15 ani la stomatolog. Teama de intuneric, poate si unde cindva in copilarie eram obligati sa dormim doar pe intuneric, desi in fiecare colt intunecat vedeam o primejdie! teama de spatii inchise, teama de oameni beti, teama de oameni violenti, de oameni , care striga, vorbesc urit, te reped, pina nu ai apucat sa iti deschizi gura! si lista pare fara margine. Mie una imi e teama de ciini, de oameni bauti, de intuneric.Imi e teama sa ramin singura acasa noaptea! de ce va este voua teama, cum reusiti sa va invingeti teama? oricum , dupa ce o sa vedeti poza postata, NU o sa va mai fie nicioata frica la stomatolog, cum sa iti fie frica de un Mircea asa de pasnic , zimbitor si dragut?

20 de comentarii:

Medeea76 spunea...

Recunosc, mi-era foarte frica de dentist. Cand am ajuns pe mana lui Mircea am plans de-adevarat, cu lacrimi, pana sa apuce sa faca ceva. Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam la asa o mana si un profesionist cum e el. Mi-a trecut frica de dentist de atunci, pe bune.
Am ramas doar cu teama de mare (caci in bazin inot, desi ma ia ameteala pana intru in apa). Nu intru in mare singura, mi-e frica rau, rau...

Vergi spunea...

@medeea: tuturor le este frica de dentist! pina si lui mircea! dar trebiue, asa ca eu ma instalez de buna voie pe scaunul de tortura macar o data in trei luni! de mare imi e frica si mie, asa ca nu intru decit , daca imi ajunge apa mai sus de talie!!!ca fosta canotoare, un scandal, si inca o teama, nu inot, decit daca stiu ca nu e adinca!!! o sa intri precis in mare cit de curind, o sa te traga fetele!!!

Anonim spunea...

1)Mie nu-mi mai e teama de dentist de cand...Nu stiu cati ani sa fi avut,oricum eram destul de mica,atunci cand intr-o buna zi,m-a durut o maselutza.Tati m-a luat de mana si m-a dus la un dentist care m-a primit foarte zambitor,m-a asezat cu binisorul pe pe scaun si vazandu-ma speriata m-a asigurat ca doar se uita si nu-mi va scoate maselutza.Din nefericire,cand s-a apropiat de mine,am observat ca in mîna pe care o tinea la spate avea un cleste pe care pana sa apuc sa protestez,l-a bagat in gura mea.Cand sa apuce maseluta cu el,eu,hatz!!!si l-am mushcat de degetul mare cu caninii mei cei ascutiti,moment in care bietul doctor a urlat de durere,a tras o injuratura nu prea ortodoxa,si s-a dus direct la chiuveta sa dea drumul la apa rece,sa-si mai calmeze durerea.Tati saracu',ramasese fara grai,nu-i venea sa creada ca se intamplase una ca asta,iar eu muream de frica sa nu ma ia doctorul la bataie.Dupa ce si-a mai revenit doctorul din shoc,a venit val-vartej spre mine,de data asta cu clestele "la vedere",eu n-am mai avut curaj sa protestez cand mi-a ordonat:"casca gura!"si,hatz!mi-a smuls maselutza.A spalat-o apoi tacticos,a pus-o intr-un servetzel si mi-a zis:"pastreaz-o ca amintire!"(in gandul lui o fi zis"si la mine sa nu mai vii!").De atunci cred ca,nu mi-am mai permis sa-mi fie frica de dentist,ba din contra,am devenit un pacient foarte docil,iar dovada cuminteniei mele "pe scaunul de tortura",a fost acum cativa ani cand Mircea mi-a pilit intr-o singura sedinta cativa dinti si cand la un moment dat am simtit ca mai am putin si adorm pe scaun in timp ce el pilea de zor dintisorii mei.Oi fi eu pacient "cuminte",dar trebuie sa recunosc ca Mircea are niste maini de aur!

Vergi spunea...

@viorica:uitasem de intimplare, asa ca am ris cu pofta, de parca as fi auzit pt.prima data povestea! nu a fost prea frumos sa il musti pe nenea doctorul de deget, dar din pacate e un accident aproape normal! mai rau este cind musca adultii, ca din pacate se intimpla si asta. Ca era sa adormi la Mircea e un adevarat compliment, din fericire se intimpla si altora, ceea ce insa nu inseamna, ca ne aflam nu la stomatolog ci la psihiatru, care te hipnotizeaza.

Sebastian Cochinescu spunea...

Și mie mi-e frică de dentist! :)

Anonim spunea...

mie imi e frica doar de umbra mea:-)))
mircea e un profesionist foarte bun si nu unul sadic, deci nu intra pe lista mea de temeri!

Vergi spunea...

@sebastian: poza lui mircea era doar sa se vada ca si un stomatolog poate arata foarte dragut si prietenos!! dar ideea era, daca va e frica si de ce. Asa ca tie iti e in continuare frica de dentist. O sa treaca si o sa revina, depinde, te doare si trebuie sa mergi sau nu te doare si bem o bere impreuna!

Vergi spunea...

@luminitza: umbra ta este un dusman de temut, ca nu stii , unde il gasesti, cind apare, cind dispare! in rest e bine sa nu iti fie frica de nimic. Mircea e cu adevarat un medic foarte bun dar deja ma simt prost, bine ca nu citeste si el, nu asta era tema , pur si simplu, teama. El ramine un medic excelent la pregatirea si experienta lui dar la rindul lui are si el frica, de te miri ce. Dupa cum a declarat singur, de ex. de politisti si de ciini!

Anonim spunea...

Vreau si eu la dentist! (la Mircea) Dupa care umpic de gradinarit, un gratar, o bere (sau vin), o barfa, un zambet cald....

Anonim spunea...

tocmai am fost a dentist, desi nu-mi este frica, brrr, nu-mi place, iar detartrajul e chiar ... nu mai zic cum, de ce dumnezeu nu s-o fi inventat ceva la frezele alea ca macar sa nu le mai auzi, s-a inventat la arme si la freze nu, taaare pacat, :)

Vergi spunea...

@robert: oricind cu drag, dupa care ne distram, tu faci gratarul, eu dau berea. Pe cind sa iti fac termin?

Vergi spunea...

@maia: clar, toata lumea are frica de dentist!nici macar mutra pasnica a sotului meu nu convinge! cert este, ca cel mai rau e cu zgomotul dar si cu detartrajul se poate aranja,adica eu vad la noi, avem o asistenta, la care doreste sa mearga toata lumea, inclusiv restul de asistente, cica are mina tare usoara. Eu il prefer pe Mircea, care ia piatra fara mila dar de tot!!!am sa il intreb, daca niste casti cu muzica in timpul tratamentului ar rezolva problema.Pina atunci, felicitari ca ai fost, eu merg de buna voie in fiecare trei luni! si am toti dintii ! desigur si niste poduri dar pe dintii mei!

Anonim spunea...

ah, mie nu imi e frica de stomatolog, mi-era odata cand freza facea un zgomot grozav, de imi statea si sangele pana sa intru eu in cabinet. ce noroc pe noi cu tehnologia!

Anonim spunea...

Da,intradevar,Mircea da bine in poza, si cred ca este un om bun.Mie imi este teama doar de durere,durere fizica si chiar sufleteasca.Mai de mult,in tineretile mele,mi-era frica si de dentist,acuma nu.
Cu ani in urma,sa fie vreo 8,mi-am facut dantura si,am suferit o operatie cumplita(3 ore)la gingia de sus.Am rezistat eroic si de atunci,nu mi-e frica de dentist!

Katja - stapana de Athos spunea...

Vergi? M-ai vazut pe mine cu teama in cabinet? Ce-i drept, si Mircea are un aport maret la asta... plus faptul ca la cele 2 plombe ale mele, nu prea am avut asa experiente neplacute inainte. Si nici nu-mi doresc. Am avut insa, o perioada lunga, frica de scari... dusa pana la limita fobiei. I-am gasit sigurica explicatia (cauza pitita bine in copilarie) si printr-o autoterapie scurta am scapat de ea. Dar a durat ceva timp...

Vergi spunea...

@genius: cred ca de fapt cel mai rau lucru la stomatolog ramine zgomotul! mai ales aici, unde regula nr. 1 este ca nu e voie sa doara. Totusi la carii mici mircea lucreaza la mine fara anstezie, ca mai bine doare un pic dar nu umblu amortita ore intregi, de ai senzatia, ca nici apa nu poti bea ca lumea!

Vergi spunea...

@laura: sigur ca mircea arata bine, altfel nu il luam de barbat!!!si e chiar o om bun! frica de stomatolog mie imi pare oricum absurda, desi cred ca nu exista om sa nu o aiba! si din experienta mea de 15 ani intr-un cabinet stomatologic pot spune, ca barbatii, imi cer scuze domnii mei, sint mai fricosi! femeile sint mult mai curajoase, poate si unde si in viata o femeie sufera mai mult, stringe din dinti, na, ca orice fac tot la dinti ajumgem!!! si viata merge mai departe!

Vergi spunea...

@katja: tu m-ai convins ca esti o mica viteaza! fara frica de nimic! dar sa iti fie frica de scari!!! ciudat, ca nu prea ai cum sa te porti vizavi de ele!!! trebuie urcate si coborite!mie imi era frica ani de zile de lift, faceam cindva o reciclare la iasi, o, vestitele reciclari!! si locuiam la hotelul unirea, cred ca asa se numea, cam la ultimul etaj! cind nu erau si altii in lift, o porneam pe jos si ajungeam cu limba de un cot dar fericita, ca iar am scapat de lift!!

Anonim spunea...

Mie mi-a fost teama dintotdeauna de oamenii prosti si rai! :(

Vergi spunea...

@mihai: oamenii prosti si rai sint cei mai temuti dusmani, asa ca ai de ce sa iti fie frica de ei. Doar ca orice dusman poate fi infrint si de cele mai multe ori cu armele proprii, asa ca scapam noi si de prosti si de rai. Cind???? pai intr-o buna zi si mai ales daca ne luptam cu totii impotriva lor!