miercuri, iulie 22, 2009

Noi, elevii de atunci....



purtam uniforme, numere matricole, fetele bentitze albe pe cap, coditze caraghioase! citeam "Timur si baietii lui", " Cismigiu & co" , " Elevul Dima dintr-a saptea", Blaga si Goga , Cosbuc si Eminescu ,Marin Preda dar si Zaharia Stancu , ca unde am mai fi putut citi atitea expresii deochiate ca in romanele lui Zaharia Stancu!!! ascultam muzica duminica pe cite un magnetofon hiriit dar ne rupeam picioarele dansind, hei mambo, mambo italiano!!! imbracate in fuste largi si jupoane apretate sub ele, la care neaparat se vedea un pic din dantela! mergeam la cinema cu clasa, la teatru tot cu clasa, dar pe corso ne plimbam pe risc propriu, ca la fiecare colt era cite un profesor, care nota constiincios, ce elevi si de la ce scoli au pacatuit!!!numerele matricole sa traiasca, ne gaseau pe toti si tare nu mai puteam noi!!!!noi elevii de atunci eram toti cumva egali si stiam ca unica noastra sansa sa ducem cindva o viata mai buna, era sa invatam! asa ca invatam pe rupte , intram la facultati fara sa fim meditati, pur si simplu pe munca noastra de copii ambitiosi. La intilnirea de 20 de ani de la terminarea liceului l-am luat pe Raducu cu mine,( cea mai mare realizare a mea !!)si a ramas profund impresionat, cind a auzit raportul fostilor absolventi. Doar citiva fara titluri academice dar si ei cu scoli bune postliceale! si asta la un liceu obisnuit de cartier intr-un cartier nu prea bine famat, " Fabric" ( ce timisoarean nu a auzit de el ) , cartierul czibezarilor ( golanilor ) dar si a copiilor buni ca noi! si am fost eu din nou mindra de noi, fostii elevi de atunci! si mindra am ramas si astazi! noi elevii de atunci traim foarte multi de ani de zile in vest si ne place. Ne impartim cu brio intre doua identitati .

Asa se face ca eu eleva de atunci va spun acum la revedere ! ne revedem pe 10 august, dupa ce ne mingiie un pic soarele la Mallorca! promit multe, multe poze! ramineti cu bine, sa va regasesc pe toti sanatosi !

14 comentarii:

viorica spunea...

Eu zic ca "pe vremea mea",era totusi mai bine ca se purtau uniforme,numere matricole,era mai multa disciplina si cei mai multi dintre noi am ajuns cu toate restrictiile,"oameni adevarati".Ca profesoara de liceu,dupa revolutie,nu am reusit aa ma obisnuiesc cu atata libertate oferita elevilor,mai ales in ce priveste tinuta vestimentara,ca sa nu mai zic de altele.Nici macar nu-mi pasa daca cineva m-ar numi "demodata" pentru cate lucruri nu sunt de acord in invatamantul de azi.
Va doresc concediu placut,vreme buna,bronz frumos,odihna cat cuprinde si sa te tzii de promisiunea de a posta multe poze.

vergi spunea...

@viorica: ai dreptate, cu multe lucruri nu putem fi de acord. Eu nu uit, cum mi-ai povestit dupa revolutie, ca le-ai intrebat pe elevele tale la liceul pedagogic, daca se bucura ca nu mai trebuie sa poarte uniforam si ti-au raspuns cele mai multe, nu , ca nu avem bani de blugi!!! in uniforma eram macar toti egali! risul lumii ramine ca licee si colegii vestite in lume poarta uniforma si sint foarte mindri de asta! multumesc de urari, sper ca va fi un concediu frumos. Am fost si anul trecut in acelasi hotel si ne-a placut foarte mult, dovada ca pt. prima data facem concediu in acelasi loc.

Sebastian Cochinescu spunea...

Vacanță plăcută!
Să vă distrați dar să vă și odihniți!

vergi spunea...

@sebastian:facem si una si alta!si ne bucuram ca plecam cu prieteni, in patru e mai bine! mai ales noi femeile o sa avem ce birfi, de bine desigur,toata ziua!!! iar barbatii nu o sa piarda in mod precis ziua si mai ales serile!!!si o sa ne rasfete 24 de ore din 24!!!!

Anonim spunea...

concediu placut!sa va intoarceti frumosi si bronzati si relaxati!
daca cineva te-ar fi tras atunci de maneca uniformei si ti-ar fi spus ca intr-o zi ai sa zbori la mallorca in vacantza, cred ca i-ai fi spus ca viseaza!
ce frumos ca visele se si realizeaza uneori prin proporia munca!

Mihai spunea...

Concediu placut, zile insorite si, cel mai important: sa va intoarceti sanatosi (sa va feriti de aglomeratiile de unde se poate contacta gripa aia nenorocita!)! In legatura cu uniformele si matricolele, ideea e ca astazi se considera ca "uniformizarea" e un atentat la ideea de libertate. Ce-i drept, orice fel de uniforma e pana la urma urata, chiar ca si concept. Presupune un fel de disciplinare fortata. Totul s-ar rezolva foarte simplu daca prin regulamente scolare s-ar recomanda o tinuta vestimentara ponderata si daca in primul rand parintii ar intelege ca e mitocanesc sa-ti trimiti odrasla la scoala imbracata in haine de mii de euro sau elevii sa aiba eventual chiar si masini foarte scumpe. Asta tine deci de educatia celor 6 sau 7 ani de-acasa. Nici tinutele demi-porno (ca sexi e prea putin spus, in unele cazuri) ale unor eleve nu sunt de incurajat si tot parintii trebuie sa fie cenzorii, nu scoala. Ca sa rezum, la scoala e de dorit sa se vina intr-o tinuta eleganta, sport, trendy, dar in nici un caz luxoasa. Mie de ex. toate cucoanele demnitare care sunt pozate de paparaazzi la piatza cu gentzi de mii de euro mi se par ca se autodefinesc: "kitsch" si e de presupus ca si masinile si chiar casele lor sunt la fel de prost gust, chiar daca au bani de intors cu lopata. Eleganta si bunul gust se invata insa la scoala. Uite ceva unde e responsabila scoala. Iar materia unde se invata aceste lucruri se numeste (ghici?) ... estetica ... :)

Administrator de blog spunea...

A propos de estetica... Mi-am permis sa fac niste foarte mici retusuri la fotografiile postate de tine acum si anterior: am eliminat luminile reflectate de geam ;)

We, the students then .... spunea...

... wear uniform numbers, record, white girls bentitze head coditze funny! read "Timur and boys, Cismigiu & co", "student Dima in the seventh," Blaga and Goga Cosbuc and Eminescu Marin Preda and Zaharia Stancu, where as I have read many expressions that deochiate Zaharia Stancu's novels! listen to music on Sunday read a tape but we broke hiriit feet dance, hey mambo, mambo italiano! dressed in skirts and wide jupoane hot under them, who must see a bit of lace! Enjoy a movie with class, with all the drama class, but corso walk on their own risk, as every piece was one teacher that conscientious note that students and what schools have sinned! record numbers to live we found them all hard and could not us! students in November when we were all equal and somehow I knew our only chance to get cindva a better life was to learn! so learn to break, go to college without being meditati simply work on our ambitious children. At the meeting 20 years after high school I took Raducu with me, (the greatest achievement of my!) And remained deeply impressed when he heard the former graduates. Few graduate without them but with good schools post! and that an ordinary neighborhood school in a neighborhood not exactly famed "Fabric" (timisoarean you never heard of him), neighborhood czibezarilor (golani) and children good as new! and I was me again proud of us, former students then! Mindra and I left today! November where students live for many years in the West and we like. We share honors with two identities.

This makes the student then I will say goodbye now! meet again on August 10, after our ball a little sun in Mallorca! promise many, many pictures! stay well, I found everyone healthy!

Nota administratorului de blog: Traducerea postarii in limba engleza a fost generata de Google cat ai clipi! Hehehe! Imi plac mai ales cuvintele netraduse :))

vergi spunea...

@luminitza: ai mare dreptate! azi vorbeam cu mircea despre vizita copiilor la paris si ii spuneam ca la virsta lor stiam, ca undeva pe harta exista un oras numit paris, pe care insa nu am sa il vad nicioda!! cum niciodata, credeam eu atunci nu o sa vad mai mult decit marea neagra!!!si aia era deja o victorie, ne costa hotelul mai tot kentul si whisky primit de mircea!!! si azi vedem absolut tot ce dorim, e minunat!!!as vrea din suflet sa pot imparti bucuria asta cu toata lumea!!

vergi spunea...

@mihai: treaba e cumva comica! adica, cind am fost in 93 prima data in canada , am fost foarte placuti impresionati , cind au aparuat baietii lui dana in uniforme! erau la un colegiu vestit si desigur uniforma obligatorie! dar era o mindrie sa o porti, costume bleumarin cu un ecuson frumos pe buzunar, camasa bleu, cravata! iar baiatul mic avea pe atunci 10 ani!!!cind vad si aici copii pe strada ma intreb de fiecare data, daca ii si vede cineva, cind pleaca de acasa.Ca mami era ca un paznic, ne inspecta gulerasul, uniforam , nr. matricol si daca totul statea perfect, puteam pleca la scoala!la scoli se preda acum estetica dar ar trebui sa fie materie obligatorie la orice liceu , indiferent de profil! ptc. multe lucruri din scoala le uiti in ani dar ce tine de educatia propriu zisa, de cultura , nu!

vergi spunea...

@administrator de blog: multumesc mult de tot, cu partea tehnica e o tragedie!!! cindva insa am sa ma inscriu serios la un curs!!! la tine desigur!

vergi spunea...

@we, the students....very nice!!! ce frumos suna, parca ...as fi scris eu! uite asa ma apuca tristetea ca nu am luat engleza mai in serios! dar nu e to late!!!

genius spunea...

Concediu placut! Sa va bronzati si sa va distrati!

Vergi spunea...

@genius: multumesc de urari, ne-am si intors! a fost minunat, pacat ca vorbim acum la trecut! dar cum mai exista in morfologie si viitor, vom vorbi la anul!!