joi, februarie 19, 2009

Condica de sugestii si reclamatii

a cere undeva intr-un magazin, restaurant condica de sugestii si reclamatii era cel mai grav lucru, care i se putea intimpla persoanei cu pricina! cel putin pe vremea copilariei noastre! pe loc se schimba fata persoanei in cauza, incerca sa te imbune cu orice pret, sa iti faca tot felul de oferte, doar sa uiti ca ai cerut-o! nu am inteles niciodata , de ce, ce rol juca de fapt in viitorul persoanelor , pe care ai fi vrut sa le incondeizi. Gindul la condica cu pricina m-a insotit azi toata ziua si ma gindeam, sa va intreb pe voi, cum procedati in zilele de acum, cind aveti vreo nemultumire, o vinzatoare aroganta in vreun magazin , indiferent de profilul magazinului, un chelner, care nu isi cunoaste meseria, un portar de hotel sau spital, care isi imagineaza, ca cine intra e deja la cheremul lui, un functionar, care ar trebui sa va rezolve o problema, ma rog , fiecare din voi stiti, cu ce probleme zilnice va confruntati. M-as bucura sa aflu, cum procedati, va certati, faceti o observatie civilizata, incercati sa vorbiti cu primul sef? si mai ales , ce efect are , orice ati incerca, de la ton ridicat, la zimbet dezarmant!si mai ales , mai exista aceste temute condici de reclamatii sau au aparut alte condici, sa le numesc asa , numite altfel.
Si daca tot condica era si de sugestii, am o idee, ce ar fi sa imi sugerati, ce v-ar place sa cititi pe blogul meu???

11 comentarii:

Anonim spunea...

Ha,ha!Ce gluma buna!Cine a mai auzit despre asemenea condici?Or exista ele la super marketuri,dar ar trebui sa existe in primul rand la piatza,cu conditia sa existe un"sef",un"Bau,Bau" al pietei,care sa ia masuri impotriva celor care te servesc urat,ca altfel,cine are curaj sa incerce sa le faca vreo reclamatie precupetzilor.Iti dau un exemplu din multe altele pe care ti le-as putea da:
Merg la piata,vreau sa cumpar mere si il aleg dintre toti vanzatorii pe cel care are expuse pe taraba,cele mai frumoase mere.Ii cer acestuia,zambind desigur,un kg.El tranteste pe cantar niste mere scoase de dedesubtul tejghelei,le arunca intr-o punga de nylon sau chiar direct in sacosa mea si inainte de a le plati,observ intre cele cantarite,doua mere stricate si il rog frumos sa mi le schimbe,zambind desigur,la care el se crispeaza la fatza,ia toate merele inapoi si urla ca din gura de sharpe,ca sa il auda toata piata:"da'ce-are astea cucoana?toate aveti pretentii!nu-ti place,ia din alta parte!",la care eu ma indepartez usor,cu grija,ca nu cumva sa-i dea prin gand sa mi le arunce in cap.Cui sa-l mai reclam?Zic Doamne-ajuta ca am scapat teafara.
P.S.Toate titlurile blogului tau sunt foarte interesante si sunt sigura ca "mai ai in mîneca"multe altele pe care le astept cu nerabdare.

Anonim spunea...

@viorica: asta e romania !piata romaneasca mai ales!
nu am folosit niciodata asemenea condica, dar fiind din alta generatie de-aia nici nu le cunosc poate.insa exista faimoasa livre d'or, cartea de aur, unde scrii la expozitii, si-n care-mi place sa mai las cate un desen si o vorba de critica pozitiva:-))
scrie ce-ti trece prin minte!blogul e oglinda ta in primul rand, si apoi a celorlalti;-)

Vergi spunea...

@viorica: daca nu as fi fost martora, as spune ca exagerezi. Totusi nu inteleg, de ce se poarta asa, ptc. si vinzatorii ar trebui sa inteleaga, ca s-a mai schimbat cite ceva , omul care cumpara lucreaza pt. banul lui din greu, un pic de respect se cuvine! mare pacat, ideea mi-a venit cumva si de la magazinul Douglas. Cumparasem recent niste fleacuri de fapt, cinci la numar, ieftine, 4,99 bucata, ce e drept reduse tocmai de la pretul initial de 10 euro bucata, dar cum vor insoti cadoul fetelor din praxis de Pasti, am rugat-o pe vinzatoare sa le impacheteze ca si cadou!!ceea ce a facut desi i-a luat o gramada de timp si a zimbit tot timpul!inevitabil ma gindeam, cum as fi fost repezita in Romania, mai impachetati-le si singuri, poate vreti de banii astia sa le ducem si acasa?? sau ceva pe genul asta!!uite tocmai de aia ar trebui acele condici, cindva dupa abateri repetate, sa se reduca dreptul de a vinde de ex.

Vergi spunea...

@luminitaza: o asemenea carte de aur este o inventie fenomenala, adica exact , cind iti simti sufletul plin de incintare si simti nevoia sa si impartasesti ce simti, ai ocazia sa te manifesti! imi e drag sa citesc si ce au scris altii inaintea mea, sint rinduri frumoase , pornite din suflet! multumesc si de sfat, chiar ce simt scriu, dar citeodata imi dau seama, ca poate lumea putina sau multa care citeste, nu e chiar interesata de ce scriu, si mi-ar place sa scriu si ce stiu precis , ca ar trezi interesul!

Anonim spunea...

Am avut probleme cu netul de aceea am cam lipsit.
Esti,totala in pozele anterioare,costumata in diferite haine.La tema de azi,am putea scrie zic eu,fiecare dintre noi,un roman legat de nemultumirile de zi cu zi intilnite peste tot.
Cit despre sugestii pentru blogul tau, orice subiect e bine venit,retetele culinare fiind obligatorii!

Vergi spunea...

@laura: bine ai revenit, ma si intrebam , ce o fi cu tine, credeam ca ai plecat in lumea mare! uite, un raspuns concret, retetele culinare, o sa incerc sa tot gasesc cite ceva, eu nefiind prea mare bucatareasa! dar macar imi dau silinta de...atitia ani!!!cit despre cum se intimpla la voi, am tot vazut, am sperat insa, ca exista ceva sa poata aduce serviciile vizavi de populatie la nivel european macar! ca de aia era romania asa de mindra , sa intre in europa!!cit despre carnavalul la noi, e traditie si mie imi place foarte mult perioada asta de an! aseara de ex. am fost la cumparaturi la Real, toate casieritele erau mascate, era un haz!!ceea ce nu insemna, ca lucrau mai prost ca alte dati, erau doar si mai vesele si lumea la fel!

Medeea76 spunea...

Vergi draga, eu cred ca sunt o norocoasa, caci de multe ori caut cate o condica de reclamatii "de bine", sunt atat de incantata cand vad fetze zambitoare si oameni deosebit de respectuosi. Mi s-a intamplat chiar la Viori la piata ca o tiganca sa-i dea Teei tot ce si-a dorit de pe taraba ei, ba si fetitei nashei noastre. I-am cerut un kg de gogosari si cand am vrut sa-i platesc mi-a spus "Cum sa-i platesti? Mananca-i sanatoasa" si a mai infipt o gutuie in mana Teei. Nu mi-a venit sa cred. Sau acum vreo doua zile, cu Sebi la restaurant, am fost avertizata ca o sa avem parte de o masa care o sa ne stea in gat, caci chelnerii sunt atat de scarbosi, incat mai bine mananci in alta parte. Ei bine, nu numai ca mancarea a fost delicioasa, dar chelnerul a fost de nota zece! Mi-a facut personal si un sos iute cu mana lui si cu zambetul pe buze, Zici ca eram la camera ascunsa... In general eu am parte de vanzatoare dragute, deci nu am de ce sa ma plang.
Cat despre tine, iti sugerez sa vii mai des pe la noi!

Vergi spunea...

@medeea: eu cred ca in general cei care lucreaza cu publicul sint si foarte buni psihologi! adica , vad pe loc cu cine au de a face, te cintaresc total si in functie de asta se poarta. Adica, te vad mai linistita, mai timida cumva, isi varsa si nervii care nu ii meriti, te vad mai altfel, gata sint si ei altfel! mie personal nu mi s-a intimplat niciunde , sa am surprize neplacute, dar eu sint din cei care tot timpul zimbesc, incep cu , daca sinteti draguta... , cum sa te repeada!! imi aduc aminte ca pina si in spitalul ala ingrozitor imi spuneau toate asistentele, ca am un fel asa de prietenos de a fi, sigur ca le dezarmai! nu stie nimeni, ca asta e de fapt deja reflexul meseriei mele, in care zimbesc nonstop macar 7 ore pe zi!! cit despre voi, daca aveti si fetele cu voi, sint convinsa, ca in afara de zimbete nu aveti parte de altceva!!sint sigura, ca orice vinzator ar trage de timp, sa mai stati un pic.

Anonim spunea...

Acum nu mai exista o astfel de "condica" in magazine, decat foarte rar si cu efect zero. In schimb exista celebrul OPC (Oficiul pentru Protectia Consumatorului) unde daca dai telefon, poti sa sesizezi neregulile, ca de ex eventualele alimente cu termenul de garantie expirat etc. Romania fiind o tara cu grad mare de coruptibilitate, e putin probabil ca o sesizare la OPC sa aiba un efect real. Dar, repet, oficial exista asa ceva. Privitor la blogul tau, nu am decat cuvinte de lauda :) Tine-o tot asa!

Vergi spunea...

@mihai: uite o veste buna, OPC, o sa tin minte, macar ca exista, ma intreb insa, cita lume stie de o asemenea centrala? ar fi bine sa apara in orice magazin,unde se poate adresa cineva, care are o nemultumire , dupa cum ar fi bine, sa existe si un loc , unde sa ii poti lauda pe cei care merita! uite, cum acum de ex. m-ai laudat tu pe mine!!adevarul este, ca mie imi place aceasta forma de comunicare si ma bucur de fiecare rind , pe care il scriu, il citesc sau mi se adreseaza mie!

dani spunea...

azi am avut ocazia sa scriu pentru prima oara intr-o astfel de condica. Si ce credeti? la cererea condicii, angajata unui magazin alimentar mi-a aduso cu zambetul pe buze si numai in figuri, parca o va afecta ce am scris eu in condica! deloc, tot asa se poarta:arogante, pline de sine, te trateaza cu indiferenta.