duminică, ianuarie 24, 2010

Casablanca







10.IANUARIE 2010 Casablanca. Dupa o zi si o noapte de plutit ne statea de data asta dimineata la picioare Casablanca. Excursia a inceput cu doua dezamagiri, prima si cea mai mare de fapt, ca ploua cu galeata si impotriva asteptarilor noastre era un frig fara seaman! A doua , sa aflam ca vestita cafenea a lui Rick nu exista de fapt, filmarile s-au facut la Hollywood si cafeneaua din port s-a facut abia dupa marele succes al filmului! Ploaie sau nu am pornit-o la drum insotiti de cel mai simpatic ghid avut vreodata! Primul popas a fost facut la primarie, un moment comic, ca la un moment dat am vazut o sirma cu rufe puse la uscat, la care comentarul ghidului, primarul e acasa, a spalat rufe!!! Apoi la impresionabila moschee, a treia ca marime din toata lumea! ne-a luat rasuflarea, atit e de impozanta si desigur ne-a luat si...pantofii, purtati cuminti intr-o plasa pe toata durata vizitei. A urmat palatul regal, ce mai, un palat ramine un palat oriunde in lume! Un tur de oras, ne-am plimbat prin orasul vechi, orasul nou si desigur nelipsitul cartier rezidential, unde sa fi fost mai cald mai...ca imi venea sa imi cumpar o casa! Piata orasului mi-a adus aminte de pietele de alta data, ce nu gaseai in ea! De la carne de cal la toate animalele, de la fructe la toate florile pamintului! Locuitorii toti foarte prietenosi si desigur guralivi! Am trecut pe linga cafenea lui Rick cu gindul la nemuritorul film si cu asta bye, bye Casablanca. Ne indreptam spre Teneriffe, unde desigur ne vom simti ca acasa, fiind insula noastra de concedii ani la rindul.

6 comentarii:

viorica spunea...

Pâna sa citesc informatia data de tine in text,ca filmul Casablanca a fost filmat la...Hoolywood,eram convinsa ca am vazusem deja imagini din orasul care cred ca a devenit faimos dupa aparitia filmului care-i poarta numele.Ma bucur deci ca ai postat imagini"veritabile"si un text care m-a ajtat sa-mi formez o idee despre orasul care desi era in plina ploaie,cred ca e un obiectiv turistic care merita vizitat.
P.S.Bine ca ai specificat de ce in vreo doua poze,ai aparut descultza,ca eram tare nedumerita...

Mihai spunea...

Aa, ce dezamagire! Pai nu era vestita cafenea, de-adevaratelea? Asta e ca si mitul lui Hemmingway din Havana, chiar daca el cu-adevarat a trait acolo, azi se pare ca e destul de dezolant localul in care ar fi scris; la fel si casa memoriala. Deh, trecerea vremii! Bine ca ai facut fotografii atat de frumoase! :)

vergi spunea...

@viorica: ma gindesc ca secvente de film au fost turnate si pe viu in casablanca, chiar totul nu se putea filma in america. Doar ca barul acela in realitate nu exista, a fost un soc si o dezamagire pt. noi. Ma gindesc ca nu stie multa lume, el exista, o sa vezi si pe film, e vizavi de port. Casablanca chiar trebuie vazuta si chiar pe ploaie mi s-a parut nemaipomenit de frumoasa. Ha, ha, explicatia cu de ce eram desculta a venit mai tirziu dar era de asteptat , la vizitarea unei moschee trebuie sa te descalti. Si am facut-o din convingere, e bine sa respecti fiecare obicei al fiecarui popor.Si nu a fost prea frig si eu umblam oricum ca o barza doar pe virfuri!

vergi spunea...

@mihai: cert este ca acea cafenea exista azi, o sa vezi pe film, cind vin acasa doar ca nu stie lumea ca a fost de fapt construita dupa film tocmai datorita succesului filmului. Cred ca exista putina lume, care nu pune semnul egal intre casablanca si film. Asa ca cine viziteaza orasul fara ghid , nu are de unde stii, cum e cu adevarul istoric! ma bucur ca am reusit sa facem citeva poze, singura ora in care nu a plouat a fost, cind am vizitat moscheea.Sper ca pozele au iesit cumva, eu am fost responsabila cu videocamera, mircea cu pozele si cum lui nu ii plac pozele a facut mai mult din obligatie si bucuros sa scape de grija lor!!! si... de gura mea!!!

mamica de Sebastian spunea...

Ah cit va invidiez:)):Frumoasa vacanta a-ti avut.Mai astept poze

vergi spunea...

@mamica de sebastian: mai intii bine ai revenit pe blogul meu, iti simteam lipsa. A fost cu adevarat un concediu minunat,impresiile o sa ne urmareasca multa vreme. Sigur vor mai urma poze si mici relatari si daca ar fi sa abuzez un pic de rabdarea cui citeste.Am scris sub forma de jurnal de zi , ca altfel ne prindea Pastele cu relatarile! ginduri dragi puiului tau!