marți, decembrie 09, 2008

Prajiturele de Craciun











sint aici traditie, nu cred ca exista gospodina, sa nu coaca cu macar doua, trei saptamini inainte de Craciun aceste minuni cu forme atit de diferite si gust atit de bun!!




Ingrediente: 1/4 kg unt, 150 gr zahar, 1 ou, 3 linguri de smintina de frisca, 1/2 kg faina, 1 praf de copt. Se amesteca untul cu faina si se adauga restul de ingrediente, se da la rece doua ore. Se intinde o foaie nu prea groasa si se taie diferite forme, inimioare, stelute, flori, ce aveti acasa, in cel mai rau caz un pahar mic folosit pe post de forma. Le dati la copt la 200 gr, puse pe hirtie de copt sau tava bine unsa. Daca doriti sa le puneti deasupra nuca , nimic mai simplu. Macinati nuca, cam 250 gr la portia cu 500 gr faina, amestecati cu zahar ( dupa gust ), bateti doua albuse de ou dar nu tare de tot. Treceti prajitura taiata prin albus, apoi prin nuca macinata, gata glasura! Puteti coace cit de multe, tin foarte mult. Pofta buna! PS m-am grabit cu reteta, care de regula apare la sfirsit de saptamina, ca sa aveti timp de copt!

23 de comentarii:

Anonim spunea...

Gata, facem maine, chiar daca nu e ajutorul bucatar acasa (a se citi Tea), caci maine stau doar cu banana (a se citi Ana).
Cum forme tocmai mi-a adus Mosul Nicolae, trec la treaba. Mai, ce pofta imi faceti voi de un blog, dar nu am tiiimp.
Cristina

mamica de Sebastian spunea...

Frumoase prajiturele,am sa iau si io coca gata facuta,il las pe BAsse sa faca restul,turta dulce:)

Vergi spunea...

@cristina:tea ar fi foarte bucuroasa sa poata sa te ajute, poate la urmatoarea tura! eu am facut deja dintr-un kg de faina si miine mai fac. Nu ca le-am fi mincat noi , am tot dat la toata lumea, prea era mare bucuria , ca am facut asa ceva de bun!!mai ales pt. fete ai sa ai ceva bun , proaspat , sanatos, fara chimicale, care tin dulciurile cit lumea!!! nu iti fa griji, o sa vina si ziua sa ai mai mult timp.Pina atunci e o bucurie sa te vad cu citeva rinduri din cind in cind.

Vergi spunea...

@mamica de sebastian: poti lua si aluat de gata, desi munca de a face aluatul e cea mai mica! vreme se pierde cu taiatul, coptul dar daca ai copii ,e mai vesel. Aici vad mereu familii aratind prin reviste , cum fac impreuna cu totii prajiturelele. Ce e drept sint personalitati, la care te intrebi pe buna dreptate, cum au gasit timp si pt. o fotografie in bucatarie!!!

Anonim spunea...

Am sa caut si eu azi forme pentru prajiturele si am sami fac neaparat acemenea "bijuterii" de prajituri.

Anonim spunea...

Forme am,materie prima deasemeni,o sa fac neaparat chiar inainte de ajun pe linga alte 3-4 retete.
Multumesc!

Vergi spunea...

@viorica: sa cumperi neaparat forme, sint grozave mai ales dimineata la cafea. La nevoie cred ca se pot face si cu margarina, in caz ca ti se pare untul prea gras si pui zahar mai putin, dar prea dulci nu ies oricum. Si nuca de deasupra mai ia din efectul grasimii!

@laura: sa le faci neaparat desi m-ai dat gata , cind ai spus , ca pe linga alte trei retete, o faci si pe asta. Ce retete mai ai? eu am ramas de ani de zile doar la asta dar nu ar strica, sa mai fac ceva nou.

Sebastian Cochinescu spunea...

Yummy! Ce bune trebuie să fie!

genius spunea...

Ce frumos arată!
La rețetă eu mai adaug nucă macinată, ori migdale măcinate, fulgi de ciocolată ori stafide facute chisăliță, cum s-ar zice di tăti șielea! Numai inspirație sâ șhie!

Anonim spunea...

arata bine!mami facea prajiturele in forme de vrabiutze exact la fel, de craciun:-)

Anonim spunea...

Ca orice gospodina (ha,ha)desigur am multe retete dar,de Craciun si Paste de obicei le fac pe cele preferate.
Una dintre el si care-mi place foatre mult o scriu acum,aici.
Prajitura cu nuca:
6 albuse se bat cu 200 grame zahar tos si 1/2 pliculet praf de copt.Cind albusul e tare de tot,se adauga 250 grame nuca maruntita cu cu cutitul si 2 linguri pline cu faina.Se omogenizeaza bine si se da la copt.
Crema: cele 6 galbenuse se freaca cu 200 grame zahar pudra si 2 linguri de cacao.Se fierbe apoi pe aburi(bain marin)se ia deoparte si se lasa la racit.Cind e rece se adauga 250 grame unt(cu mixerul,incet apoi mai tare).
Se intinde crema uniform peste blatul racit (blat ce poate fi lasat in tava)si se presara deasupra nuca macinata si ciocolata rasa.
Se taie direct in tava atit cit vrei sa maninci sau sa pui pe farfurie alaturi de alte feluri.
Marimea,lungimea,o stabilesti dupa preferinta.Succes!
P.S.Nu exagerez,dar cind era Afro in tara faceam si cite 7 feluri!

Vergi spunea...

@sebastian: sa stii ca sint foarte gustoase!poti sa incerci sa faci si tu, ultimul hobby a lui Raducu, sa faca el prajiturele, adica sa le taie si se distreaza ca un copil, dupa care se lauda tot ca un copil! ai reteta, la treaba!

@genius: idei foarte bune, ma gindesc ca de fapt exista un aluat de baza si se imbunatateste dupa gust si fantezie! desi e munca multa cu ele, ma gindesc ca e una din cele mai frumoase munci in bucatarie.

@luminita: ai dreptate, mami chiar asa facea , pina si pe salata de beuf punea ca decor pasarele facute din albus fiert , iar din galbenus capul. Doua boabe de piper erau ochii, un pic de morcov gura. La prajiturelele astea mici eu ma distrez , de cite ori gasesc forme mai deosebite. Cea mai deosebita a facut-o insa Ute, ca a primit Raducu de la o firma o forma model molar!!

@laura: chiar am sa incerc sa fac reteta, cu cit mai multe feluri de prajituri cu atit mai bine! aici e parca concurs, fiecara gospodina face prajiturele, aduce la servici sau cind merge in vizita, si sa vezi laude si schimb de retete. Magazinele sint pline de prajituri gata facute dar se vede treaba, ca toate femeile respecta traditia.

Anonim spunea...

Au aparut aici niste carti frumoase ale unui mancau, cu retete originale din Romania.
Nu credeam ca mai pot invata ceva in ale gatitului. M-am inselat amarnic.
Sarbatori fericite !

Vergi spunea...

@geomarz:mai intii multumesc mult de urari, sint sigura, ca vom avea parte de niste sarbatori frumoase. Ptc. le facem cu copiii impreuna si nimic nu poate fi mai frumos decit o familie unita sub bradul de Craciun. Cit despre bucatarie, eu ma bucur, sa aflu ca mai exista femei, care se pricep in ale bucataritului , eu una pot invata zilnic cite ceva si tot nu mi-ar fi destul. Dar vorba cuiva , eu nu fac lucruri multe dar macar le fac bune si greu ma urnesc la aplicat o reteta noua! si voua sarbatori fericite!PS daca te uiti astazi pe blog, gasestei reteta de dobos.

Vergi spunea...

@sorina: imi pare rau ca necitind vechile postari, am vazut doar astazi urarile tale! multumesc, ma bucur ca ai aparut pe blogul meu, te mai astept!La multi ani!

Anonim spunea...

For latest information you have to pay a quick visit internet and on world-wide-web I
found this website as a best web page for latest
updates.

Here is my web site :: hemorroid cures

Anonim spunea...

Great blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using?
Can I get your affiliate link to your host?
I wish my site loaded up as quickly as yours lol

Here is my page - volume pills

Anonim spunea...

I visited multiple web pages however the audio quality for
audio songs present at this site is in fact excellent.

Take a look at my blog post; buy zetaclear

Anonim spunea...

Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the website
is also really good.

my website: breast actives forum

Anonim spunea...

It's very effortless to find out any topic on net as compared to textbooks, as I found this paragraph at this web page.

Look into my web site provacyl

Anonim spunea...

My brother suggested I might like this blog. He was totally right.

This post truly made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

My web-site ... aciphex

Anonim spunea...

I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether
this post is written by him as nobody else know such detailed
about my difficulty. You're wonderful! Thanks!

Also visit my website ... proactol review

Anonim spunea...

Remarkable! Its really remarkable piece of writing, I have got much clear idea about from this post.


my blog: semenax review