joi, octombrie 02, 2008

De ce cumparam?

titlul nu se vrea o replica la intrebarea justificata a lui Sebastian, de ce muncim dar m-a pus pe ginduri ceva ce mi-a spus azi dimineata feciorul meu si anume: cumparam lucruri de care nu avem nevoie, ca sa impresionam lume, de care de fapt putin ne pasa, cu bani, care nu ne apartin!!
intr-o societate de consum ca si a noastra un lucru mai mult decit adevarat si personal pot spune, ca multe lucruri de la casa la ce exista in ea au fost cumparate cumva si din spirit de concurenta cu lumea, care deja avea aceste bunuri! sigur, nu am cumparat doar de asta! dar de ce tot cumparam atitea lucruri ? noi sintem doi oameni si avem , ca sa dau exemple mici , cinci televizoare, trei frigidere si nu imi ajunge pagina, sa fac lista lucrurilor inutil cumparate. Unii cumpara din frust, altii mai ales femeile sint bolnave, devine cindva un drog sa cumperi, indiferent , daca iti permiti sau nu! apar datorii inutile, disperari , ca nu te mai descurci si totusi cumperi mai departe!magazinele sint pline de alimente , de ce umplem in prostie frigiderele, cind putem cumpara zilnic? ce rol joaca reclamele la TV in atitea cumparaturi? sintem in stare sa devin chibzuiti, sa ne gindim de citeva ori inainte de a cumpara un lucru? sau ne trebuie o frina , cineva de linga noi, care sa ne traga de mineca! cum vedeti voi lucrurile?? cind ati cumparat ultima data ceva absolut necesar si cind ceva inutil? ar mai fi o explicatie, am auzit-o cindva, viata e asa de dura, iti ofera asa de putine bucurii, asa ca daca poti sa iti cumperi o bucurie , fa-o! dar sintem dupa aia chiar bucurosi??

5 comentarii:

Anonim spunea...

chstia asta se intampla mai ales in perioada soldurilor.cand iau de multe ori vrute si nevrute -mai ales articole vestimentare la care nu mai am rabdare sa stau la coada la cabina de proba!ai sa razi insa sunt momente cand o pereche de pantofi (cu exceptia celor pe care ti-i iei prea mici doar fiindca sunt frumosi) te poate face fericit macar pentru o seara!
altfel sigur, radu are dreptate, traim intr-o epoca in care suntem impinshi spre consum de reclame, de lipsa unui echilibru afectiv, emotional , din snobism chiar, dupa caz!

Anonim spunea...

Eu cumpar tot ceea ce cumpar, destul de scump (si uneori nejustificat de mult) pentru ca imi plac lucrurile de calitate. La cat de "copilaros" am ramas, recunosc ca ma atrag cumparaturile frumos ambalate sau de firma. Nu pot sa pricep rafinamentul unei ciocolate, daca o vad fara un ambalaj frumos si mai ales daca nu e facuta de o firma de renume. Nu e snobism, ci respect principiul "bun si scump". Si dimpotiva, nu cred in ruptul capului in sloganul "ieftin si bun" (exceptand ieftinirea unui produs de marca, hehehe!)

Vergi spunea...

@luminita-asta e aici pericolul nr. 1! adica, se anunta perioada de solduri, chiar gasesti ieftinite lucrurile , pe care cindva le vedeai mai scumpe si cum sa scapi ocazia?? cit despre pantofi mai mici, eu pot scrie romane, daca imi placea vreo pereche de pantofi copil fiind, imi chirceam degetele si ii juram lui mami, ca imi sint buni.
@mihai-exista un proverb nemtesc, was billig ist, teuer ist, adica ce e ieftin, e scump, asa ca bine faci , daca cumperi doar lucruri scumpe. Si in masura in care ne permitem, sa mai cumparam si pt.sufletul nostru, ca doar nu cumparam in fiecare zi. Ca sa nu spun, ca tu esti din aia, care cumpara cu drag si pt. altii, bucuria de a darui e asa de mare!

Anonim spunea...

Eu cumpar mereu cate ceva in primul rand ca am nevoie de te miri ce si in al doilea rand fiindca"imi place" sa fac cumparaturi,dar niciodata ceva ce nu mi-e strict necesar.Cel mai mult ma distrez cand imi cumpar incaltaminte,fiindca fac pe urma ceva ce faceam in copilarie,adica,puneam undeva in camera,la vedere,un pantof cu fatza spre mine si celalalt pe de-a latul si ma uit din cand in cand la ei cu o mare bucurie,atat sunt de incantata de achizitia lor.Asa am facut recent si cu cizmele si ghetutzele.

Vergi spunea...

@viorica-asta a fost cea mai draguta explicatie legata de niste cumparaturi, nici macar nu mi-am dat seama, deci un pantof pus cu fata ai altul lateral, uite, o lectie pe care am invatat-o. La tine sint eu martor, ca pina te hotarasti sa cumperi ceva, trebuie sa fi bine impinsa din spate, dupa care te bucuri!! asa ca din cind in cind chiar si o cumparatura , de care nu ai neaparat nevoie face multa bucurie, ca si pantofii, care ai descoperit tu, ca pot dubla bucuria, din fata si din profil!!