joi, septembrie 18, 2008

Buna dimineata soare!

cu gindul asta m-am trezit astazi dimineata, poate si unde imi batea soarele prin jaluzele direct in dormitor. Eu nu am fost in viata mea dependenta de vreme dar cumva de soare da, poate si unde timp de 17 ani in Radauti prima grija era mai ales vara, este sau nu soare? si nu era mai tot timpul. Si ca sa ma urmareasca treaba asta si aici , se intimpla parca cumva asemanator.
Deci, azi dimineata eram in gind cu soarele si ce gasesc acum intr-o revista? niste rinduri, care sint sigura, ca o sa va intereseze.
Renumitul medic NASA William Grant si-a dat seama , ca in nordul Americii sint mai multe forme de cancer ca si in California si a ajuns la concluzia, daca in toata America ar fi tot timpul aceleasi raze de soare ca si in California , ar fi cu adevarat cu 3000 mai multe cazuri de cancer de piele dar ar fi salvati 30.000 de oameni care mor de alte forme de cancer.
Explicatia? lumina, o adevarata frina in dezvoltarea cancerului, cu cit corpul se expune mai mult la lumina zilei, cu atit mai bine si asta din cauza acelei vitamine D, pe care o produce corpul in contact cu lumina zilei.
Cit de importanta este lumina zilei o dovedeste faptul ca intr-o zi de vara isi ia corpul 100.000 de Lux ( unitati de lumina ), timp in care intr-o camera iluminata normal abia 500!
Citeva minuni ale luminii naturale:
-lumina este cea mai buna dieta. De ce? prea mult Melatonin in singe da senzatia de foame, in timp ce Serotoninul declansat prin lumina vine ca o frina la aceast senzatie.
-lumina face sa creasca puterea de concentrare. S-a dovedit ca ore de predare petrecute cu anume clase sub cerul liber, au facut ca puterea de asimilare de noi cunostinte a copiilor sa se dubleze.
-lumina creste puterea noastra fizica cam de patru ori. Ideal ramine sportul in natura, o jumatate de ora de plimbare rapida in natura are un efect mai rapid asupra organismului nostru ca si 45 de minute de antrenament intens in sala de sport.
-combinatia miscare si lumina zilei actioneaza ca un Turbo asupra depozitului de energie din capul nostru, iar creerul iti da semnalul , sint top fit!
Lumina e tot mai mult folosita in medicina, cu ajutorul luminii laser se vindeca de ex. rani sau dureri de incheieturi si muschi. Pina si hipertensiunea , boli de piele ca neurodermita , ca chiar si Akzheimer se trateaza mai nou cu lumina!
David Bohm, detinator al premiului Nobel spune pe buna dreptate, toata energia, pe care o luam in corpul nostru vine din soare, iar cine ia in viata lui suficient de multa lumina naturala, traieste mai sanatos.
S-a constatat ca persoanele , care traiesc in tinuturi insorite dorm mai bine ca si oamenii din tinuturi cu lumina mai putina.
Deasemena s-a dovedit ca o treime din tinerii intre 18 -29 de ani au prea putina vitamina D. Daca isi tin macar 30 de minute fata si miinile in soare, nu au aceasta problema.
V-am convins, profitam de lumina zilei, de razele soarelui, care ne sint tuturor la indemina si facem ceva pt. noi? eu spun ca merita , mai ales in vremurile de azi, unde activitatea noastra se desfasoara mai ales fie in birou sau in casa!! afara cu noi indiferent de vreme si de anotimp!!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Azi ne propui spre dezbatere o tema importanta,cu valoare de semnal de alarma,fiindca prinsi noi cu diferite treburi de dimineata pana seara,treburi care nu se mai termina daca le luam prea in serios,uitam adeseori sa ne bucuram macar cateva minute pe zi de binefacerile razelor de soare.Personal.iti voi asculta indemnul.Promit!

Vergi spunea...

@viorica-adevarul este ca mereu primim cite un semnal de alarma de la propriul corp si nu il prea bagam in seama! si e asa de simplu,pur si simplu o jumatate de ora de stat in parc, o plimbare pe jos pina la piata, nu neaparat bus sau masina!!o padure, un lac in apropierea casei, ne mingiie razele de soare si facem ceva si pt. noi! la noi e mai simplu, iesim pe terasa dar ... iesim????

Anonim spunea...

Soarele este pentru mine mult mai important de când mi-am dat seama cu cât respect, cu câtă încredere şi blândeţe îl numea Mami "Sfântul Soare", când dădea laoparte perdelele de la geamurile sufrageriei, dimineaţa, ca să intre, aproape fizic, lumina lui.
_______________________________________

Mihai a scris pe blogul său:Toamna, vinul şi căţeii la moşie

_______________________________________

Anonim spunea...

P.S. Foarte interesante toate informatiile despre lumina soarelui si binefacerile ei, asa ca iti multumim, mai ales ca despre soare stim si citim atat de putine lucruri (fie si la un singur lucru daca ne-am gandi: fara soare, planeta noastra ar fi de nelocuit)

Anonim spunea...

A trecut o saptamina si nu am mai vazut soarele! E frig,mijgura mereu aici la noi si,umblind zilnic cu mama la fizioterapie,traversez orasul si,doamne ce urit e totul cind cerul e intunecat!Iti taie parca elanul si toate poftele.Soarele,timpul frumos sint lucruri ce ma fac sa-mi doresc sa locuiesc in Clifornia.Am stat intr-o tura 3 luni acolo,timp in care am facut de toate,putin lucru,plimbari,excursii si cel mai fain,aproape zilnic plaja la piscina,inot.Si culmea,niciun moment nu m-a durut nimic,reuma parca a disparut.
Interesanta pledoaria pentru soare ce ai scris-o,de luat aminte,si cum se zice in popor:unde nu intra saoarele intra boala,un motiv in plus sa-l lasam sa patrunda in casa,in suflete,sa ne bucuram de binefacerile lui.

Sebastian Cochinescu spunea...

Mi-ai adus aminte în ce mediu fără soare lucrez zi de zi...

Anonim spunea...

asadar am un nume dietetic:-)))

Vergi spunea...

@mihai-asta era fenomenal la mami, nu doar ca spunea buna dimineta Sfintului Soare, cum il numea ea dar si se inchina la el ca la o icoana! ce ne-am face fara soare,fara razele lui? cautam soare in te miri ce colturi ale lumii si el ne intra pe fereastra, nu trebuie decit sa dam la o parte perdeaua sau sa lasam totul balta si sa fugim pe o banca in parc!
@sebi- tu traiesti drama secolului, muncim cu totii in spatii inchise, nu avem timp nici macar citeva minute sa profitam de o pauza de prinz in natura! voi aveti noroc cu Athos, nu v-ati luat timp de iesit , va face el sa vi-l luati, asa ca o portie de ceva bun in plus pt. el, ca semn al recunostiintei voastre! nu ar strica!
@laura-asta da , soarele Californiei, ma gindesc de foarte multe ori, ca poate cei care traiesc acolo si sint obisnuiti cu atita lumina si caldura, nici macar nu realizeaza ca stau la modul propriu pe partea insorita a vietii! esti o fericita, ai ocazia sa tot vezi dragul de soare de acolo. Dar ptc. viata noastra se desfasoara intre doua concedii, sa profitam din plin de ceea ce ne da pe loc, asa ca o raza de soare e binevenita oricind si oriunde!
@luminita-acum stiu, de ce tu nu ai nevoie de dieta!! e deja in numele tau, care e asa de frumos, ca de cind am citit pt. prima data acest nume in romanul lui Cezar Petrescu "Intunecare" , tare mi-ar fi placut sa ma numesc asa!