vineri, septembrie 12, 2008

Ce mai imbracam?

Pe cind eram eu mica aveam si eu o problema, ce sint alea haine de duminica si mai ales, de ce se poarta ele doar duminica?treaba mi se tragea de la numeroasele noastre vecine, care cum o vedeau pe mami , ca de fiecare data coafata, machiata , pusa la punct, o si intrebau, da unde te duci asa imbracata cu hainele de duminica? la piata spunea mami si raspundea de fiecare data, duminica este pt. mine , cind ies din casa! eu eram martora tuturor pregatirilor, mai ales scena aia in care isi contura o alunita pe fata cu un creion dermatograf nu as fi pierdut-o pt.nimic in lume. Dar urma intrebarea, haine de duminica si de ce zice mami, ca e duminica in fiecare zi, ca ea mergea zilnic la piata!
Asa ca am admis si eu, noi aveam doar haine de duminica, ca la noi era duminica, cum ieseam din casa , iar vecinii aveau haine de luni, marti , miercuri ...si ne ajungeau cindva din urma, ca se facea si pt. ei duminica!
Mai tirziu, studenta fiind am avut un curs de estetica despre frumos si un seminar, la care s-a dezbatut zicala, nu e frumos, ce e frumos, e frumos, ce imi place mie! si concluzia, desigur cea mai adevarata, frumosul are cu adevarat caracter subiectiv.
Dar sa ma intorc la intrebare, ce mai imbracam, ne imbracam de duminica in fiecare zi, ne imbracam, cu ce ne place sau cu ce ne plac altii? ne imbracam de fapt potrvivit cu virsta noastra, sintem in pas cu moda?
De cind lumea si pamintul au fost femeile cele mai sensibile la subiect dar si cei mai multi din barbati. Adica sa fim in pas cu moda. Dar trebuie sa o facem? de exemplu eu am iubit moda mini, cred, ca aveam cele mai supermini fuste din oras si asta intr-o vreme, cind inca nu intrase moda asa de tare! era si este o moda frumoasa, regret din suflet, ca nu am cum sa o mai port. Dar aveam colege cu picioare mai , sa le spun elegant , nu pt. moda mini si totusi purtau, cred, ca dorinta sa fie in pas cu moda era cu mult mai puternica, decit o privire in oglinda si concluzia, nu e de mine! nu vreau sa dau sfaturi dar cred ca sintem in pas cu moda purtind doar ce ne sta bine, haine in care ne simtim bine , in primul rind noi si dupa aia putem fi siguri, ca am cucerit si priviri adminrative de la cei din jur! Voi ce parere aveti, ce sa purtam, cum reusim sa fim in pas cu moda dar mai ales cum sa reusim sa fim in pas cu moda dar fara sa cadem in ridicol. V-am dat o tema de casa , astept raspunsuri cit mai multe!

12 comentarii:

Anonim spunea...

mie imi place si limbajul tau , exact ca cel de almanah : "in pas cu moda" sau "ce mai mancam, ce ma imbracam?"
in pas cu moda nu stiu daca sunt fiindca aici , in "capitala modei" poti sa porti ce vrei, asadar ai libertatea de a creea moda, mai ales daca esti artist!
insa cand eram in romania si primeam pachete de la matusha mea care lucra la caritas, venisem intr-o zi imbracata cu dressuri zmeurii, o jacheta zmeurie incat crapau si profesoarele de ciuda cand ma vedeau asa frumos imbracata!si o colega de-a mea , ma poreclise "elegantina", fiind cea mai bine imbracata din clasa de liceu pedagogic de imediat dupa revolutie!ce vremuri!ce mi-e dor de ele!

Anonim spunea...

de oglinda din antreul de la timisoara unde se pregatea mami de iesit la piatza am sa-mi amintesc toata viatza!si cum ii cotrobaiam prin poshete sa gasesc vreun ruj si sa-l incerc!si din petalele daliilor din curte imi faceam unghii la maini si buze roshii lipite cu scuipat!doamne ce frumoasa ma mai simteam cand traversam prin curte si ma admirau doamna laus si postaritza si doamna bader dar mai ales prietenele mele ina si monica!
mami a fot o cocheta pana in ultimele zile ale ei, nu s-a lasat cu parul nevopsit...sper sa-i seman in privinta cochetariei feminine:-)

Vergi spunea...

@luminitza- ce ma bucur, sa aflu peste ani, cita bucurie va facea sa fiti frumosii scolii! treaba cu elegantina insa mi-a placut foarte mult, suna cam si combinatia cu brad pitt si angelina jolie, la noi scrie de ei branjelina sau ceva asemanator! iar treaba cu moda chiar asa e, fiecare poarta ce doreste sau de ce nu? creeaza moda! ca pe vremea cind apaream cu cite o tinuta si voiau toate colegele la fel! de a cusut mami de banchet cam vreo trei rochite cu acelasi model, creat de noi doua desigur.

Anonim spunea...

@vergi: Azi ma gandeam pentru a mia oara ce nedreapta e moda cu barbatii (vorbesc de stilul elegant): toti poarta cravate, toti, camasi, toti cate un sacou, pantaloni si pantofi, destul de anosti ca model si imaginatie, design etc. Oricat ar fi de bogati, cand ii vezi reuniti la receptii, par a fi o mica armata penibila de masculi imbracati la aceeasi casa de mode, sau mai rau la croitorul din colt, cu acelasi model. In schimb, femeile au infinite modele de rochii, taioare, decolteuri, pantofi cu toc, fara toc, cu bretelute, sandale, tot felul de accesorii, coafuri etc. Pai, unde e egalitatea femeii cu barbatul? De ce barbatii sunt obligati la tinute penibile (in special cravata mi se pare o maaaare stupizenie - practic nu are nici cea mai mica utilitate plus ca e unul dintre anacronismele fara egal in istoria omenirii -, cu-atat mai mult cu cat absolut toti barbatii sunt obligati sa o poarte). Cine ii va descotorosi definitiv pe barbati de tinutele obligatorii gen uniforma scolara stalinista, in situatii in care se cere eleganta tinutei (receptii, intalniri oficiale, la birou etc), va lua Premiul Nobel. Desigur, nu e usor sa fii elegant, cata vreme mentalitatea de secol XIX te obliga la cravata sau mai rau, la papion :))) ...

Vergi spunea...

@mihai-ai dreptate , nu e corect ce se intimpla. Eu am constatat, ca in ani mai ales la ocazii deosebite femeile sint tot mai dezbracate iar bietii barbati tot mai imbracati, ca apare ba o vesta in plus, ba te miri ce! dar hai sa fim drepti, ce ar putea face altceva barbatii?? un decolteu, niste pantaloni sub solduri,sa se vada ce???mineci scurte, o fustita, cum au propus niste inalti functionari intr-o vara fierbinte. Hai sa ne gindim, cum ar arata o receptie de gala cu toti barbatii in pantaloni scurti?? dar tot nedrept ramine, ptc. o femeie poatea aparea chiar in pantalon scurt combinat cu niste tocuri imense! eu fac o propunere, secole la rind au luptat femeile pt. egalitatea cu barbatii, ar fi cazul sa inceapa o lupta invers!!! s-a facut insa in ani un mic compromis si la barbati, se pot purta de ex. la tinuta de gala, ginsi combinati cu sacou si cravata! uite, ce traznit se imbraca acum Lagerfeld. Un pic de curaj dragi barbati si totul este posibil!

Anonim spunea...

Mie mi-a prins bine intotdeauna ca descoperind ca am talent la croitorie,am putut intotdeauna sa-mi cos orice model"la moda",pe care mi l-am dorit.
Recunosc insa ca nu ma imbrac in "haine de duminica",atunci cand merg la piata.

Vergi spunea...

@viorica-hai sa spunem intr-un cor, rau destul, ca nu te imbraci si la piata de duminica! pina la piata ai o gramada de lume, care te vede si nu stie, unde ai pornit-o, ca sa nu spun, ca inainte de a pleca de acasa, te uiti tu in oglinda si trebuie sa iti placi tie!! si din pacate vine o zi, cind mersul la piata devine activitatea de baza a fiecarei femei, deci ca femeie , cind sa te mai dichisesti, ca la opera nu mai ajungi decit rar!

Anonim spunea...

Tema pentru acasa

Moda- necesitate sau moft
- shic sau banal
- in tendintze sau defazat

MÓDĂ, mode, s.f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferinţă generalizată la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. ♢ Loc. adj. La modă = a) care corespunde gustului într-un anumit moment, care se foloseşte frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferinţelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ♢ Expr. De modă veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului, depăşit, demodat, desuet; care aparţine unor realităţi din trecut, ieşite din uz; b) (despre oameni) cu concepţii vechi, depăşite; care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit. 2. (În sintagmele) Magazin de mode = magazin de pălării femeieşti (şi de obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască). Revistă (sau jurnal) de modă (sau de mode) = revistă care conţine modele (noi) de îmbrăcăminte şi de încălţăminte. Casă de modă (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confecţionează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. – Din it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode.
Sursa: DEX '98

E mai important, dupa mine, ca haina sa stea bine pe om, iar nu neaparat sa fie in tendinte.

La mode se démode, le style jamais! (Coco Chanel).

Vergi spunea...

@genius- perfect , la subiect, cit despre incheierea cu citatul din Coco Chanel recunosc, ca nu il stiam, de tinut minte! cit adevar in ceea ce a spus!

Anonim spunea...

Buna intrebare! Pai,pina una alta,fiecare imbraca ce are,dupa posibilitati si dupa....tehnica personala,adica un minim de cunostinte in arta vestimentara.Orice femeie(dar si barbat)trebuie sa stie cum sa se imbrace in diferite imprejurari,ocazii.Pina la urma e o chestiune de gust personal,si cred ca,fiecare dintre noi se imbraca cu ce-i sta mai bine din ceea ce are.Sigur nu mergi la piata in tinuta de gala,nu mergi la un spectacol,dineu,serata in tinuta de piata.Tinuta de piata = ceva lejer,tip sport in viziunea mea.
Revin(imi cer scuze,nu vreau sa sune a lauda)cu experienta mea americana.Cind am mers cu Afro la concertul lui Celine Dion in L.V.noi,bine crescute,ne-am imbracat elegant,ne-am aranjat cum am putut mai bine,caci mergeam totusi la un concert mare,la un hotel si mai mare.Si acolo,stupoare,eram printre putinele persoane elegante,dichisite.Mai toti si toate erau la tinuta stradala,cu slapi de guma,in bermude ,tricouri ce sa zic,ca la balamuc.Nu se potriveau de loc cu momentul cu locul.Dar cum a spus Afro,noi ne-am facut datoria si ne-am prezentat asa cum se cuvine in astfel de imprejurari.Explicatia a venit totusi.Las Vegas e orasul care nu doarme,acolo e zi si cind e noapte,lumea misuna de colo colo,nimeni nu tine cont de cum e imbracat x sau y.Ca sa te plimbi,sa strabati tot orasul de-a lungul si de-a latul,trebuie sa fi imbracat lejer,cit mai comod cu putinta,totul se deruleaza rapid,nu prea ai timp sa realizezi ce si cum e bine.E fascinant orasul dar numai seara,noaptea,atunci incepe adevarata viata in L.V
Cu alte cuvinte..ce mai imbracam?
In cazul meu,ar trebui sa mai imbrac si hainele pe care le tin in dulap si de care nu m-am atins niciodata.Oare or mai fi la moda,or fi in trend?

Vergi spunea...

@laura-compliment, ca de fiecare data ai scris foarte frumos! nu ma mir de patania ta la concert, povestea prietena mea din Canada, ce a patit la primul ei party la canadieni. S-au imbracat amindoi cum stim noi sa o facem, cind iesim in lume si acolo stupoare, toti in ginsi si tinuta sport, asa ca s-au simtit ingrozitor! au invitat ei pe canadieni si de data asta s-au imbracat ei in tinuta sport, cind colo ca in bancuri proaste! toti venisera imbracati de mare gala!!! noroc, ca ei erau acasa, au corectat tinuta.Eu ramin legat de moda, ca fiecare femeie mai ales trebuie sa isi creeze stilul ei, la mine de ex. ar fi mirata lumea sa nu vada acum un decolteu urias, cum pe vremuri fara mini nu se putea sa apar undeva! si cel mai important, sa nu incercam sa copiem pe nimeni, ce imi sta mie bine,poate nu iti sta tie si invers!

Katja - stapana de Athos spunea...

Prefer sa ma imbrac in haine care imi vin bine si mai ales in cele in care ma SIMT bine. Nu sunt adepta ideii conform careia trebuie sa porti numai ce este "pe val".