miercuri, septembrie 17, 2008

Mai sint ratze in Düsseldorf!

am spus bine, chiar azi am vazut una, sper ca se si vede in imagine, se grabea de zor sa isi caute fratii! deci...nu au fost toate mincate!!!
pornind insa de la aceasta ratza mi-am pus intrebarea, pe care ma gindesc ca o mai puneti si voi din cind in cind, s-a intimplat vreodata, sa va fie rusine, ca sinteti romani?
din pacate mie da si mi se rupe sufletul nu o data din cauza asta , mi s-a intimplat cu oameni de rind si greu de crezut cu noii imbogatiti. Incep cu ei, eram cu foarte multi ani in urma in Teneriffe, un fel de resedinta de iarna pt. noi , inca nu incepuse lumea in Romania sa iasa in lumea mare, cind spre uimirea noastra la o masa in restaurant auzim doi tineri, o fata si un baiat vorbind romaneste. Sigur, i-am intrebat de unde sint si spre stupefactia noastra in loc sa se bucure, ca aud limba de acasa, nu au stiut cum sa dispara, au mormait ceva si au disparut! era asa de rusinos, ca erau romani, ca dadusera de compatrioti??
Ce sa mai spun de restul de intimplari, ptc. din pacate le traim cel mai des. Am fost la Roma , primul lucru ne-a spus ghidul sa fim atenti la hotii romani! am fost in Palma de Mallorca, acelasi avertisment, am fost in Paris la Notre Dame, avertismentul a fost direct drastic, ce sa mai spun, ca ne plimbam prin Teneriffe intre grupuri de alba-neagra??
ce se intimpla si mai ales , ce se poate face si cine ar putea pune capat acestei situatii. In 1974 lucram la Marea Neagra pt. firma TUI si eram foarte mindra de cuvintele de apreciere pe care le auzeam la adresa Romaniei, turistii veneau, ne respectau, unde au disparut toate in ani? oriunde am fost in lume vorbeam pe strada doar romaneste, mindri ca o putem face, ca am ajuns noi asa de departe, acum vorbim incet, sa nu cumva sa fim auziti. De ce ??? aveti un raspuns la asta, ati avut experiente similare?? si mai ales, ce am putea face noi , oamenii de rind, ca in rest vad , ca nu se face nimic, ca romanii sa isi faca un loc onoarabil in lume, sa nu ne mai ferim mai ales in strainatate, ca sintem romani. Sa incercam , sa ne purtam civilizat macar la noi acasa, sint sigura, ca nu trebuie sa parasiti Romania , ca sa va dati seama, ca va e uneori rusine, ca traiti acolo, cu niste vecini, care arunca cu rosii in tine, care iti interzic sa duci ciinele cu liftul, asta ca sa ramin la lucruri marunte, ca in rest nu mai termin lista! hai, sa facem ceva , eu o fac zilnic, de cite ori sint intrebata de unde vin si se mai strimba lumea, tin adevarate prelegeri despre romanii aia adevarati, talentati, care cistiga concursuri internationale, care au dus faima Romaniei peste hotare, in muzica, pictura,literatura, sport, de ce sa fie uitati acesti romani doar ptc. cindva s-a umplut lumea si de altfel de romani!

16 comentarii:

Katja - stapana de Athos spunea...

Apropo de ratele cautate de tine, cred ca le-am "luat" noi in niste fotografii pe care le-am facut cand am fost pe acolo. Erau o multime si veneau tupeiste la tine ca sa-si ia portia de mancare. Avem si niste filmulete haioase cu ele.
Concis: da, uneori imi e rusine ca sunt roman. Dar am o scapare: zic sa-s italianca una doua cand nu-mi convine situatia de "mioritic". :)

Sebastian Cochinescu spunea...

Pentru noi este un subiect delicat fiindcă am trecut prin multe momente penibile în afara țării cauzate de români... Voi povesti pe larg într-un articol pe blog la un moment dat...

@katja: La poza asta te referi? :)

Anonim spunea...

-Mai exista si lebede pe iarba si lacul parcului de langa opera din Düsseldorf,dar nu le-am putut poza ieri,ca se facuse prea intuneric pana am ajuns la ele.
-Mie nu mi-a fost rusine niciodata ca sunt romanca,ba din contra.Regret ca unii conationali ai nostri ne fac de ras prin lume,dar se stie ca nu exista padure fara uscaturi.

Anonim spunea...

Vergi,eu amarita cum sint,am umblat mai mult in America decit in Europa.Sti bine ca poporul american e format din toate natiile pamintului,si acolo,eu personal nu am simtit nici o clipa ca cineva,cind a auzit de unde sint sa strimbe din nas,dimpotriva aminteu pe loc,fara ezitare de "virfurile"romanesti cum ar fi Nadia,Nastase(tenismenul),Zamfir naistul.Cred ca ideea de neam si apartenenta se probaga mai intens doar in Europa,aici e greseala,ca se clasifica oamenii dupa provenienta,mare greseala zic eu si nimeni nu ma poate contrazice.Oamenii se diferentiaza dupa gradul de educatie primit de acasa,dupa gradul de cultura si poate mai sint si alte criterii.Noi fiind romani,sigur ca ne aparam"saracia si nevoile si neamul"insa sa sti ca trebuie sa ne recunoastem greslelile,sa condamnam ce e de condamnat si,mai ales sa corectam,sa evitam tot ce e rau.Faptele comise de unii romani ne-a adus faima asta,dar asta nu inseamna ca toti sintem la fel,dovada ca tu,Lumi,Afro traiti printre "straini" si sint convinsa ca sinteti apreciati pentru ceea ce faceti.Sa revin la America,sincer,eu cind sint acolo si ma plimb pe strada,si cind americanul de rind se uita la mine admirativ si imi zimbeste,eu ma simt importanta,cineva,chiar daca sint de fapt o simpla turista.Inchipue-ti ca,daca acolo ai un job cit de mic,daca muncesti si-ti vezi de treba,esti apreciat pentru ceea ce faci,fara sa-i pese nimanui de originea ta,de unde vi ,ce hram porti.

Anonim spunea...

La tema asta, trebuie sa-ti dau o veste trista: esti victima falsului patriotism inoculat de morala comunista, cu care ai fost obisnuita atatia amar de ani. Romanii nu sunt nici mai rai nici mai buni. La fel de bine fura si alte natii. Parerea mea este ca nu e nimic de facut, pt. ca cineva la un foarte inalt nivel european sau mondial, isi doreste ca imaginea romanilor sa fie terfelita, tocmai sa nu-si ia prea tare nasul la purtare. Stii si tu ce inteligenta au dovedit romanii de-a lungul timpului, fie in arta, fie in stiinta sau tehnica. E o lista lunga cu romani de seama. De ce ar fi nevoie de o tzara de oameni inteligenti, o tzara mare si unita, vorbind majoritar o limba unica, avand valori traditionale reale? Nu reprezinta o astfel de tara un pericol ca ea sa-si doreasca sa se emancipeze, sau mai mult, sa inceapa cu pretentii? Ei, ce e de facut ca sa pui cu botul pe labe tzara, ca sa o pui la coltz? O aduci in stare de saracie, de hotzie, de incultura, populata in viitor cu semianalfabeti, o masa de manevra usor de stapanit. Crezi ca daca se dorea, nu erau prinsi cele cateva sute de amarati de prin Italia sau de pe te miri unde si pusi la punct, cu legea in mana? Sa facem o socoteala: in Europa sunt acum plecati la munca vreo 2 milioane de romani. Un milion noua sute nouazeci de mii isi vad de treaba. Mai putin de o mie (adica un procent mic) fac prostii. Sa ne uitam acum si in curtea "vecinilor", ca sa fim corecti. In America o fi altfel? Dar in Spania, in Franta, Germania sau Anglia? Nu exista un procent mic si acolo de delincventi, de rau-facatori? Se mai face caz de ei? Nu. Sunt trecuti la rubrica "nesemnificativ", nu se face caz, nu se vorbeste in presa, la scoala, la servici, ba mai mult, sunt prinsi si pusi la locul pe care il merita (reeducare, puscarie, aziluri etc.). Asta e societatea occidentala. Dar repet, se doreste ca imaginea romanilor sa fie terfelita. Poate ca si meritam, de vreme ce nimanui dintre romanii din tara nu-i mai pasa in mod real de Romania. E numai si numai demagogie. Daca te uiti la tv zilele astea o sa vezi ca am dreptate. Campania electorala se bazeaza anul asta pe promisiuni unanim de stanga, desi sunt si multe partide de dreapta. Dupa ce se vor vedea cu sacii in caruta, vor da uitarii aceste promisiuni si se vor apuca cu totii de bagat cat mai repede bani bugetari in propria ograda. Semnez, Un Patriot, in maniera caragialesca - nu stiu de ce mi se pare foarte potrivit sa semnez asa :))) (poate ca in fond, mai e o dara de patriotism real in bietii romani cinstiti, atatia cati vor mai fi fiind).

@laura: Bravo, Laura! :)... Ca de obicei, cuvinte simple, din inima, o analiza de roman cinstit, din Romania. Mi-e rusine cu romanii despre care vorbeste pe buna dreptate Vergi, mai ales de cei care au uitat de unde au plecat, s-au imbogatit bazandu-se pe bunavointa tarii si poporului care i-a adoptat, iar acum nici nu mai vor sa se uite la compatriotii lor, in vreun concediu, dar-mi-te sa vorbeasca cu ei.

Anonim spunea...

Am dat-o "anonima"! Patria lui Caragiale! :) Semneaza: "Un Patriot" din nou, dar si cel care binenteles ca semneaza acum si pe bune - ca doar avem curajul exprimarii propriei opinii intr-o tara libera si democratica, nu? :) . P.S. Din ceea ce am citit de curand prin ziare, nu a mancat nici un roman, niciodata, nici o lebada, nicaieri (a fost o intoxicare de presa, ca oricare alta). Dar de ce n-am crede ca a fost adevarat, daca e mai de "stirile de la ora 5" asa? Nu stiu lebedele, dar ratele din Dusseldorf, mai mult ca sigur ca romanii le-au mancat. Pe ascuns, eu insumi am furat una data trecuta si am mancat-o in avion, impreuna cu echipajul roman al navei si stewardesele romance :))) P.P.S. Ca sa nu fiu total ipocrit, o zic pe-aia dreapta: ma calca pe nervi romanii tampiti, mai ales daca se fac de cacao in strainatate. Dar mi-ar placea ca intr-o zi sa se intample miracolul ca Romania sa redevina o tara frumoasa, care sa merite sa fie si locuita! :)

Vergi spunea...

@katja-ai noroc, ca tu parca ai fi o italianca si cind fac italienii te miri, ce , ca oameni sint si ei!!, vorba ta, devii mioritica!
@sebi-eu sint de parere, ca nu e bine sa fie luati in seama toti , care au ceva de spus impotriva noastra! si daca fiecare se apara pe rind si explica, ca romanii sintim si noi, cu care se mai si mindreste lumea, intr-o zi se face si deosebirea!

Vergi spunea...

@viorica-ai perfecta dreptate, sigur, ca nu exista padure fara uscaturi, ca dovada, ce gasim in toate ziarele din toata lumea! daca incepi sa citesti, ajungi la concluzia, ca romanii sint niste dulci copii! din pacate insa exista si reversul medaliei si cu asta ne confruntam noi mai zilnic, aici ar trebui facut ceva de noi toti, nu se poate sa ma ascund eu de ex. , ptc. te miri cine face prostii! dar ce facem impotriva lor???

Vergi spunea...

@-laura din punctul asta de vedere cred, ca americanii si canadienii, ca pe astia ii cunosc, sint formidabili! cind am fost prima data in Canada, am intrebat pe o prietena a mea, daca exista in Canada si bastinasi, ca mi se parea ca mai toti vorbeau prost limba si nimeni nu se mai strimba si nu mai intreba, de unde vii!!!si sint asa de prietenosi, ca nu se poate sa nu te simti bine acolo!e destul sa auzi, orinde ai merge, hei, how are you, si te simti foarte important!si cind te simti important, nu mai faci prostii!!doar nu uiti sa raspunzi la rindul tau, thank's, I am fine!!

Vergi spunea...

@-un patriot! hei, how are you?? si cine esti? ai scris formidabil, ai pus vorba aia punctul pe i, dar mie tare imi place sa stiu, cu cine vorbesc! altfel ma simt cumva asa atacata din spate! sigur e insa, ca in fiecare cuvint, pe care il scrii e mult adevar, si acest adevar ar trebui sa ajunga la urechile cui trebuie sa asculte si mai ales are puterea sa mai schimbe cite ceva! ptc. altfel sintem noi un grup rastrins ce e drept, victimele! in ce sens? sintem un grup mare de prieteni, majoritatea dintre ei medici, apreciati, cunoscuti, mindri, ca au ajuns prin munca lor si cunostiinele lor profesionale unde au ajuns, si deodata se schimba parca fata cuiva, aflind, ca vii din Romania! de ce sa fi pus in aceeasi oala cu toti raufacatorii, care desigur exista in toata lumea, dar cind e vorba de noi, parca se accentueaza mai tare ! eu sint mindra si am sa ramin mindra,ca pe munca noastra, pe cartea invatata cu greu acasa, am ajuns , unde am ajuns si vreau sa ma bucur de tot respectul pt. asta! la nivel mic noi chiar reusim sa o facem, toata lumea , care ne stie ne respecta si admira, hai sa faceti ceva si voi acolo, sa se intimple la fel! ma bucur, ca scrisele mele au avut un ecou anume, sint lucruri pe care le gindim cu totii, dar nu le numim si raminem cumva la Bernard Show si teoria, ca discutiile despre moda si vreme sint cele mai inofensive!

Vergi spunea...

@-mihai uite, ce furtuna a iscat o ratza de Düsseldorf, care pina la urma abia se vede in poza!!dar dincolo de gluma trebuie facut totusi ceva, trebuie sa reusim sa ii facem pe toti sa inteleaga, ca Romania a fost si este o tara frumoasa, cu oameni alesti, inteligenti, vestiti, mindri, ca au ajuns ceva si dornici sa o dovedeasca!nu se poate ca un numar restrins de romani sa umbreasca o tara intreaga, aici e asa de mult de facut! daca fiecare din noi ar incepe sa faca ceva, cindva s-ar ajunge la normalitate si romanul si-ar ocupa locul pe care il merita in lume!personal imi pastrez mindria, ca de cite ori vine cineva la noi, se umplu vecinii de respect si admiratie, ce bine aratati, ce bine imbracati sinteti, ce oameni frumosi sinteti si ce frumos va comportati!!si mai ales, ce multe limbi straine stiti!!!

Anonim spunea...

Stiu doar ca daca esti roman muncitor in Roma te cam evita lumea pe strada, daca se afla ca esti roman iar nu polonez te da afara, poti sa fii tu stan papusa muncitor...
Daca esti studenta in Franta prin sud te striga "salope" prin campus si pe strazi...

Imi e rusine cu oameni care ne fac de ras... trist este ca doar despre romanii care ne fac de ras se vorbeste, iar nu despre niste gimnaste care sunt pe podium mereu, despre creierele stralucite din tzara( cine stie ca, de ex, la fiecare olimpiada internationala de matematica sau informatica sau biologie, aurul il ia un roman?), care sunt racolate efectiv de universitatile din America, pentru ca mai apoi sa fie fruntasii in dezvoltarea, cui daca nu a Americii, si aici vorbesc de binecunoscutul Brain Drain- Exodul creierelor.


Nu mi se pare ca ar trebui sa imi fie rusine ca sunt romanca, ma gandesc ca pentru asta bunicul meu a stat 6 ani pe front!

Anonim spunea...

Draga Vergi, faptul ca ai gasit un subiect atat de "animat" comentat e de felicitat! Si dincolo de orice comentarii, mai arata ca ne dorim cu totii sa fim mandri ca suntem romani, cum e si firesc. Oricat de ciuda mi-ar fi pe romanii care ne fac de ras prin Italia sau pe oriunde, nu pot sa nu ma intorc si sa zic: ce bine ca sunt roman, la fel ca Brancusi, Eliade, Enescu, Coanda sau Eminescu! Ce bine ca prin Ardeal, Banat, Bucovina de Nord si in multe alte locuri, mai exista tarani adevarati, adica primitori, gospodari, curati, cu umor, cu gospodorii ca acum o suta de ani, cu folclor care inca se canta acolo pe la nunti, botezuri sau pur si simplu prin ograda, nu doar pe CD-uri sau la tv! Nu s-a "manelizat" chiar toata Romania si sunt sigur ca odata si-o data va fi iarasi frumos si civilizat pe-aici. Dar peste foarte multi ani, ce-i drept!

Vergi spunea...

@genius- ai prins bine miezul discutiei dar din pacate sint atitea de facut si se pare , ca nu face nimeni, nimic! consolarea mea ramine insa, ca romanii nu sint o exceptie, adica aici primele victime raminn turcii si exista atitia turci de treaba. Apoi sint polonezii, mai rau priviti ca romanii in Italia, doar ca lor putin le pasa! noi avem o multime de pacienti polonezi, toti oameni de treaba, care sufera in mod precis ca si mine, cind aude rau de Romania! ce sa mai spun de rusi, nu exista ziar sa nu se lege de ei, cum se comporta in concedii, cum nici sa manince ca lumea nu au habar, ce sa mai spun de manierele lor in general, ca le vedem mai nou in fiecare concediu! dar iar zic, si rusi avem destui ca pacienti, si sint asa de de treaba, o placere sa discuti cu ei, oameni harnici si ambitiosi, care au venit sa isi faca un rost si chiar si l-au facut. Ce vina au ei, de ce fac niste compatrioti?? asa ca daca ma gindesc bine, cu romanii e de rau in anume tari, in Germania de ex. nu am auzit nimic negativ, eventual spun oamenii cite ceva de situatia din Romania, dar nu se leaga de oameni. Rusine nu trebuie sa ne fie dar e neplacut, ce sa faci, cind e un grup mare de turisti si ti se spune sa te feresti de hotii romani, sa sari si sa spui, stiti eu sint roman si nu sint hotz??

Anonim spunea...

eu evit in general romanii de aici.si, nestiind de unde-mi venea repulsia asta subconstienta, mi-a venit raspunsul de la un emigrant libanez:in general, emigrantii de orice natie ar fii evita prietenia cu natia lor.de ce?fiindca daca ai plecat din tara ta cu atatea sacrificii, nu ai plecat de bine, si cu atat mai putin ca sa te muti sa dai tot peste "ai tai".asta ar fii unul din raspunsuri.cand mi-e dor de romani, vin in romania.si vorbind de cei imbogatiti peste noapte , rar vezi romani "de dincolo" sa fie si de buna calitate...

Vergi spunea...

@luminita-ce multa dreptate ai, din pacate sintem si noi in situatia ,ca trecem mai departe prin magazine, cind dam de romani, ca nu stii, peste cine ai dat!daca sint din aia imbogatiti si aia sint cei mai penibili, te evita ei, in rest, de unde sa stii??? oricum nu ii poti evita, din pacate romanii sint cei mai galagiosi in strainatate, daca intri intr-un magazin si dai de ei, se aud de la intrare si cel mai rau imi pare, cind se aud, ptc. se cearta cu vorbe dure din cuaza de fleacuri legate de cumparaturi!!dar cred, ca asta tine de geanta latina!!!noi sintem asa de galagiosi in concediu , fiind de regula citeva familii, adica ridem si povestim mereu, ca pica vina pe italieni nevinovati, toti turistii din jurul nostru cred ca sintem italieni, a si spus o data un neamt, de mult vorbesc diese Italiener!!!